Подалият оставка президент на Косово Хашим Тачи вчера е бил арестуван и вече е прехвърлен в център за задържане на косовския трибунал в Хага. Това обявиха от съда, цитирани от световните осведомителни агенции.

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага

Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка и отива на съд в Хага

Ще отговаря за военни престъпления по време на войната през 1990-те

По-рано вчера Тачи подаде оставка като президент на Косово, след като Специалният съд в Хага потвърди обвиненията срещу него във военни престъпления по време на войната в Косово през 1998 и 1999 година. 

"При никакви обстоятелства няма да позволя да се явя пред съда като президент на Република Косово. Следователно, за да защитя интегритета на длъжността на президента и страната, както и достойнството на гражданите, аз подавам оставка от поста президент на Република Косово", каза Тачи на пресконференция в столицата Прищина.

Той отдавна настоява за своята невинност във война, която повечето хора в Косово, където живеят предимно етнически албанци, смятат за "справедлива" борба за независимостта си от сръбското потисничество.

В ареста се намират още Кадри Весели, Реджеп Селими и Якуп Красничи. Тачи, лидерът на Демократическата партия Весели и председателят на парламентарната група на движение "Самоопределение" Селими обявиха, че желаят да се предадат доброволно.