Президентът на Косово Хашим Тачи подаде оставка, за да бъде изправен пред съда за военни престъпления в Хага, драматичен крах за политик, който доминира в бившата сръбска провинция повече от десетилетие, отбелязва "Франс прес".

52-годишният мъж заяви, че ще се оттегли, за да се яви пред съда, след като той потвърди обвинителен акт срещу него, датиращ от конфликта през 1990-те години със Сърбия, когато Тачи беше политически шеф на бунтовническата Армия за освобождение на Косово.

Прокурори обвиниха Тачи в подкопаване работата на съд в Хага

Прокурори обвиниха Тачи в подкопаване работата на съд в Хага

52-годишният Тачи обеща да подаде оставка, ако обвинителният акт

"При никакви обстоятелства няма да позволя да се явя пред съда като президент на Република Косово. Следователно, за да защитя интегритета на длъжността на президента и страната, както и достойнството на гражданите, аз подавам оставка от поста президент на Република Косово", каза Тачи на пресконференция в столицата Прищина.

Той отдавна настоява за своята невинност във война, която повечето хора в Косово, където живеят предимно етнически албанци, смятат за "справедлива" борба за независимостта си от сръбското потисничество.

Тачи в Хага: Не съм извършил никакви престъпления

Тачи в Хага: Не съм извършил никакви престъпления

Тачи бе разпитван в продължение на четири дни за войната

"Това не са лесни моменти за мен и семейството ми, както и за онези, които ме подкрепяха и вярваха в мен през последните три десетилетия от нашата борба за свобода, независимост и изграждане на нация", добави Тачи.

През юни прокурорите го обвиниха в десет престъпления, включително обвинения в убийство, насилствено изчезване на хора, преследване и изтезания.

Тачи не каза кои конкретни обвинения са потвърдени, докато прокурорите отказаха коментар.

Създадени с подкрепата на ЕС през 2015 г., Специализираните камари за Косово (KSC) функционират съгласно косовското законодателство, но се намират в Хага, за да защитят свидетелите от сплашване в общество, където много бивши бунтовнически командири все още доминират в политиката.

Никой не може да пренаписва историята, обяви Тачи в Хага

Никой не може да пренаписва историята, обяви Тачи в Хага

В края на юни специален трибунал обвини Тачи във военни престъпления