Прокурори обвиниха президента на Косово Хашим Тачи в опит да подкопае работата на базиран в Хага съд, който провежда разследване за извършени военни престъпления по време на войната със Сърбия, информира АФП.

Обвинението е отправено, докато Косово изчаква да види дали съдът официално ще приеме обвинителен акт на прокуратурата срещу Тачи.

Тачи в Хага: Не съм извършил никакви престъпления

Тачи в Хага: Не съм извършил никакви престъпления

Тачи бе разпитван в продължение на четири дни за войната

В мнение на ръководителя на Службата на специалния прокурор се казва, че "има добра причина да се вярва", че Тачи действа като част от "по-голяма стратегия за подкопаване на съда".

Това предимно се отнася за предложени поправки от Тачи през август, които биха дали власт на парламента на Косово да удължи мандата на специализирания съд още пет години.

Никой не може да пренаписва историята, обяви Тачи в Хага

Никой не може да пренаписва историята, обяви Тачи в Хага

В края на юни специален трибунал обвини Тачи във военни престъпления

Създаден с подкрепата на ЕС през 2015 г., Специализираните камари за Косово действат под косовското законодателство, но са базирани в Хага за защита на свидетели от заплахи в общество, където много бивши командири доминират в политиката като Тачи.

От Службата на специалния прокурор пишат, че мандатът й се предполага, че трябва да продължи без прекъсване, докато Съветът на ЕС не уведоми, че работата е завършена.

Хашим Тачи пред косовари: Готов съм да подам оставка като президент

Хашим Тачи пред косовари: Готов съм да подам оставка като президент

Смутни времена за Косово

С предположението, че временният мандат на съда изисква "удължаване" и "разяснение", господин Тачи загатва, че мандатът на съда вече е изтекъл. Според прокуратурата потенциалната последица от тази позиция е, че всички действия на прокуратурата могат да се окажат невалидни, включително и всяко потвърждение на обвинителния акт срещу Тачи.

Преди близо шест месеца прокурори внесоха обвинителен акт срещу Тачи за извършени престъпления по време на войната със Сърбия за независимост през 1998-1999 г.

Обвиненията, включително за убийство, преследване и изтезания, трябва да бъдат одобрени от съдия до събота.

Прокурорите обявиха, че са съобщили за обвинителния акт по-рано, защото Тачи и други се опитват да възпрепятстват работата на трибунала.

52-годишният Тачи обеща да подаде оставка, ако обвинителният акт бъде потвърден.