"Средствата за отбрана не са подходяща рецепта през 21-ви век." Християндемократическият съюз трябва да е наясно с това, когато ближе раните си по време на преговорите за миграцията. Това пише в свой коментар за германския "Зюддойче цайтунг" Бернд Кастнер.

ХДС има час при лекар. Това, което новият лидер на партията Анегрет Крамп-Каренбауер нарича "семинарни разговори", вероятно ще се превърне в терапевтична сесия, прогнозира журналистът. Точно както СДП все още страда от Хартц IV, ХДС страда от есента на бежанците през 2015 г. и последиците от мигрантската криза. Добре е, че християндемократите отново обсъждат темата и по думите му, ближат рани. Според Кастнер германските консерватори трябва да внимават да не пренебрегнат важното. В друг свой коментар от ноември 2018 година Кастнер определя немската политика по отношение на мигрантите като "нечовешка".

Да се говори за тогавашните грешки е по-добре, отколкото да се премълчават постоянно, по искане на канцлера Ангела Меркел. "Мълчанието носи риск от гнойна рана", категоричен е Кастнер и допълва, че анализирайки недостатъците, като липсата на европейски гласове в лицето на стотиците хиляди бежанци, Каренбауер не трябва да забравя какво се е случило. По думите му въпреки че Германия е далеч от целта на интеграцията, тя е постигнала много.

"Не трябва да се гордееш с това като германец, но не е и нужно човек да се срамува от това човечество", пише още Кастнер.

Добре е според него да се говори за това как да се избегне хаосът и прекомерните изисквания в бъдеще, когато става дума за бежанци. Политическите средства обаче не трябва да бъдат затварянето на границите или дори премахването на основното право на убежище, смята журналистът. Мизерията на бягството може да бъде лекувана само чрез третиране на причините.
Ако това не се случи, войната, потисничеството, бедността, изменението на климата ще донесат нови и все повече бежанци, малка част от които идват в Европа. Повечето от близо 70 милиона бежанци по света остават в бедните страни, сочи статистиката.

Кастнер споделя мнението на министъра на вътрешните работи на Бавария Йоаким Херман (ХСС) , че една "силна държава" определено може да помогне. Въпреки това тази силна държава не бива да се задоволява със защитата срещу бежанците, да наблюдава и възпира онези, които въпреки това стигат до германските граници.

Журналистът допълва: Европа също не трябва да третира бежанците като прокажени. Държавата трябва да бъде достатъчно силна, за да предложи адекватна помощ на нуждаещите се. И управляващите трябва да са достатъчно силни, за да обяснят на своите граждани разбираемо защо е необходимо да се помогне на нуждаещите се. Той изтъква, че общността се основава на идеята за човечеството. Струва си да се инвестира повече в комуникацията с гражданите, коментира Кастнер. Възходът на "Алтернатива за Германия" според него също е вследствие от неспособността за обясняване в ерата на Меркел.

Желаната силна държава ще съществува само за нейните граждани и бежанци, ако е вградена в силна Европа, отбелязва журналистът. Това, което Германия прави за или срещу бежанците, засяга и нейните европейски съседи и тук според Кастнер новият лидер на ХДС Анегрет Крамп-Каренбауер има право. И обратно. Още по-важно е ХДС да се погрижи за раните си по време на терапевтичните сесии и след това да гледа към бъдещето, обяснява Кастнер и се аргументира с това, че средствата за отбрана не са подходяща рецепта в 21-ви век, защото тя само засилва страданието.