Претендентът за Белия дом от Демократическата партия Хилари Клинтън е изиграла ключова роля в свалянето от власт на либийския диктатор Муамар Кадафи през 2011 г.

Това обяви основателят на "Уикилийкс" Джулиан Асандж в интервю за руската държавна англоезична телевизия RT.

"Либия беше война на Хилари Клинтън в по-голяма степен, отколкото на някой друг. Отначало Барак Обама се обявяваше против. Кой беше човекът, който я подкрепяше? Хилари Клинтън, това личи от писмата ѝ", разкри Асандж.

По думите му, в 1 700 от публикуваните 33 000 имейли на Клинтън става дума за Либия. "Там не пише за евтиния петрол в Либия. Тя разглеждаше свалянето на Кадафи и смяната на режима в Либия като аргумент, който ще може да се използва в президентската кампания", коментира още той.

Асандж споменава за документ от края на 2011 г., "създаден за Хилари Клинтън и съдържащ хронологично описание на дейността на Клинтън, изиграла ключова роля за разрушаването на Либия".

По-рано излязоха информации в американски медии, че администрацията на Обама се е опитвала да прикрие ролята на Клинтън в тайните оръжейни доставки за либийските бунтовници през 2011 г., за да не я компрометира и да не подрони шансовете й в президентските избори.