Хилари Клинтън предупреждава, че администрацията на Тръмп "не разпознава опасността" при обсъждането на ядреното разоръжаване с Пхенян и заявява, че Вашингтон няма опитни дипломати, които да се занимават с преговорите, съобщава АФП.

"Ако искате да разговаряте с Ким Чен Ун за неговите ядрени оръжия, имате нужда от опитни дипломати. Това са хора, запознати с досиетата и които познават севернокорейците и техния език", коментира Клинтън в интервю, проведено в Амстердам.

Бившият държавен секретар коментира, че Държавният департамент на САЩ е "разрушен" и че не достигат опитни дипломати по въпросите за Северна Корея, тъй много от тях са напуснали.

"Не можете да имате дипломация без дипломати" допълва тя.

САЩ: Не сме правили отстъпки на КНДР, изолацията работи

САЩ: Не сме правили отстъпки на КНДР, изолацията работи

Си Дзинпин призова САЩ и КНДР бързо да започнат преговори

Думите на Клинтън повтарят тези на ветерана дипломат и бивш посланик на САЩ в ООН Бил Ричардсън, който предупреди, че преговорите със Северна Корея не са "реалити телевизия".

"Това е истинска възможност ... Загрижен съм за неподготвеността и липсата на дисциплина, но аз го поздравявам за много смелия му ход в приемането на поканата. Но това не е "Стажантът" или реалити шоу. Това са преговори с непредвидим лидер, който има най-малко 20 ядрени оръжия и който заплашва Съединените щати", коментира Ричардсън.