Хилари Клинтън алармира за "заплаха” от намеса в президентските избори в САЩ от страна на Москва. По думите на кандидат-президента на Демократическата партия, потенциалната опасност трябвало да бъде отстранена „бързо и надеждно”, съобщава „Блумбърг”.

За руската заплаха Клинтън говорила пред журналисти, намиращи се на борда на самолета, с който обикаля страната по време на предизборната кампания. Бившият държавен секретар твърди, че разполагала с „достоверна информация” за намерението на Москва да повлияе на хода на президентските избори. Въпреки това, тя не е привела конкретни доказателства за това.  

Според Клинтън заплахата идвала от руския президент Владимир Путин. Твърди се, че той и неговите сътрудници смятат, че могат да получат „някаква изгода”, повлиявайки върху избора на американците.  

Хилари Клинтън смята, че заплахата от Москва трябва да бъде премахната „бързо и надеждно”.

Обвинения срещу Москва за първи път бяха отправени след хакерската атака срещу кореспонденцията на Демократическата партия, която беше публикувана на интернет страницата на „Уикилийкс”. От имейлите стана ясно, че партийната върхушка по време на първичните избори е подкрепяла Хилари Клинтън и е действала в ущърб на вътрешнопартийния ѝ съперник Бърни Сандърс.

Това доведе до оставката на председателя на Националния комитет на демократите Деби Васерман-Шулц.

Разследването на ФБР във връзка с хакерската атака срещу сървърите на демократите все още продължава, което не попречи на някои американски политици, включително и настоящия президент Барак Обама, да обвинят Москва, че стои зад хакерската атака.

Демократите смятат, че Русия може да действа в интерес на основния съперник на Клинтън в изборите, кандидата на републиканците Доналд Тръмп.