Държавният департамент на САЩ потвърди, че Хилари Клинтън ще посети руската столица Москва през октомври, където ще участва в заседанието на смесена междуправителствена комисия за развитие на сътрудничеството между Русия и САЩ.

Това съобщи РИА Новости.

"Не сме готови да обявим конкретна дата, но е сигурно че държавният секретар планира да посети Москва, за да съпредседателства първото заседание на междуправителствена комисия и да обсъди спектър от проблеми от взаимен интерес. Мисля, че визитата ще се състои около средата на октомври", съобщи говорителят на Държавния департамент Иън Кели.

Самата Клинтън по-рано съобщи, че по време на визитата си в Москва тя и руският външен министър Сергей Лавров ще работят за създаването на руско-американска комисия по идея на президентите Барак Обама и Дмитрий Медведев.

Русия и САЩ планират да създадат нов механизъм на сътрудничество - комисия от типа "Черномирдин-Гор". В сферата на дейноста на комисията, която ще бъде оглавявана от Клинтън и Лавров, ще влязат всички основни теми на сътрудничество: икономически, хуманитарни, политически, а по всяка вероятност военно-стратегически и свързани с атомната енергетика.

Задачата на комисията ще бъде да облекчи диалога между двете страни, които все още имат много разногласия.