Загубилата президентските избори в САЩ Хилари Клинтън призова за спешни действия за преустановяване разпространяването на "фалшиви новини".

По думите на Клинтън, това е епидемия с реални последици за света, която застрашава демокрацията в Америка, съобщават американските медии.

Тя пришпори частният и публичният сектор да водят борба срещу многобройните фалшиви информации, пропагандни и злонамерени истории, които са били разпространявани през последната година.

Самата тя беше обект на фалшиви новини, включително историята с "пицагейт", която се разрази по време на предизборната кампания и която се състоеше в твърдения, че Клинтън и шефът на предизборния й щаб Джон Подеста са свързани с мрежа за сексуална експлоатация на деца. Според измислената новина, в схемата бил замесен и собственикът на семейната пицария "Comet Ping Pong" - Джеймс Алефантис. В мрежата скандалът беше наречен "пицагейт".

"Вече е ясно, че т. нар. "фалшиви новини" могат да имат реални последици за света", изтъкна Клинтън пред конгресмени в Капитолия, като допълни: "Оставете политиката или политическите борби. В опасност е животът на хора. Животът на обикновени хора, които просто се опитват да си вършат работата, да допринасят за общностите си. Наложително е лидерите от частния и публичния сектор да се активизират за защита на нашата демокрация и живота на невинни хора."

Тя е говорила по време на церемония по отбелязването на сдаването на поста от лидера на демократите в Сената Хари Рийд.