Близо 5800 души, заподозрени в убийство на здравни работници, продажба на дефектно медицинско оборудване и лъжа за историята на пътуванията им, са били арестувани в Китай за свързани с епидемията престъпления от януари насам, съобщи китайската прокуратура, цитирана от "Франс прес".

Един от случаите е на купувач, който пребил до смърт друг клиент, защото не носел маска в супермаркет.

Други случаи включват човек, който умишлено е сгазил медицински работници с кола, а друг е арестуван за намушкване на здравен инспектор с кама докато измервал температурата на хората.

Някои също така са обвинени в присвояване на пари, събрани от дарени средства за подпомагане на пациенти с коронавирус, продажба на дефектна медицинска екипировка и лъжа за историята на пътуването или здравословното им състояние.

"От януари до юли 5 797 души бяха арестувани, а 6 755 бяха дадени под съд", се казва в изявление на Върховната народна прокуратура.

В изявлението не се уточнява колко души все още са в ареста или дали някои вече са осъдени.

Китай до голяма степен постави под контрол разпространението на новия коронавирус, след като той се появи за първи път в централния град Ухан през декември 2019 г., със строги блокади, агресивно проследяване на контакти и внимателно наблюдение на кварталите.

Страната също така създаде редица приложения за смартфони, които да проследяват местонахождението на хората, за да се откриват бързо евентуални случаи.

Носенето на маска е задължително в супермаркетите, кината или в обществения транспорт, а мнозина избират да носят маска и на открито като предпазна мярка срещу вируса.

Китай не е съобщавал за никакви локално заразени през последните дни.