Хиляди чехи излязоха по улиците на Прага, за да протестират срещу формирането на правителство с подкрепата на комунистите и повторното назначаване на популиста Андрей Бабиш на премиерския пост, предаде Дойче веле.

Демонстрантите носеха плакати с надписи "Никога повече комунизъм" и "Спрете престъпната комунистическа идеология", както и снимки на жертви на комунистическия режим.

Днес президентът на Чехия Милош Земан смята да връчи нов мандат за съставяне на правителство на милиардера популист Андрей Бабиш. По-рано той се договори за с Чешката социалдемократическа партия за сформиране на коалиция. В средата на месеца социалдемократите ще проведат референдум сред членовете си за влизане в правителството.

Ако коалицията се състои, тя ще разполага с 93 места в 200-местната Камара на представителите и ще се нуждае от подкрепата на комунистите.

Междувременно над четвърт милион чехи подписаха петиция срещу формирането на подобно правителство.

На парламентарните избори през октомври 2017 г. политическото движение на Бабиш "Действие на недоволните граждани" победи с голяма преднина пред останалите политически сили, като получи 29.5% от гласовете. През декември той сформира правителство, което през януари беше свалено с вот на недоверие, а парламентът лиши Бабиш от депутатския му имунитет.

Той е заподозрян в укриване на данъци, злоупотреба с евросредства в размер на 2 милиона евро, както и че е сътрудничил на комунистическите спецслужби.