Хиляди взеха участие в първомайските протести в цяла Франция в неделя. Хората демонстрираха за повече социална справедливост и увеличение на заплатите, както и да накарат преизбрания президент Еманюел Макрон да се откаже от плана си за повишаване на възрастта за пенсиониране, съобщи "Ройтерс".

Цената на живота беше основната тема в кампанията за президентските избори и изглежда ще бъде също толкова важна преди парламентарните избори през юни, които партията на Макрон и нейните съюзници трябва да спечелят, за да може той да прилага своите про-бизнес политики, включително увеличаване на пенсиониранната възраст до 65 години.

Бяха организирани около 250 митинга в Париж и други градове, включително в Лил, Нант, Тулуза и Марсилия.

Във френската столица към синдикалистите се присъединиха политически фигури - предимно от левицата и екоактивисти.

Демонстрантите носеха транспаранти с надписи "Пенсиониране преди артрит", "Пенсиониране на 60, замразяване на цените" и "Макрон, махни се".

"Колкото по-силна е мобилизацията за този Първи май, толкова по-трудно ще можем да натежим на политиката на правителството", каза Филип Мартинес, ръководител на твърдолинейния синдикат CGT. Правителството трябва да се справи с проблема с покупателната способност чрез повишаване на заплатите", каза той.

Повечето французи не искат партията на Макрон да има мнозинство

Повечето французи не искат партията на Макрон да има мнозинство

Въпреки победата му на последните президентски избори

Крайнолевият лидер Жан-Люк Меленшон, който стана трети в първия тур на президентските избори, присъства на марша в столицата Париж.

Той иска да обедини съюз на левицата, включително Зелените, за да доминира в парламента и да принуди Макрон към неудобно "съжителство", но досега това не се осъществи.

"Няма да направим нито една отстъпка по отношение на пенсиите", каза Меленшон преди началото на похода.

Той каза, че все още се надява до тази вечер да бъде постигнато споразумение за изграждане на нов "народен съюз" на левицата.

Снимка 572505

Източник: EPA/БГНЕС

За разлика от предишни години, Марин Льо Пен не поднесе венец в Париж на статуята на Жана или Арк, която нейната партия използва като националистически символ. Тя беше заменена от временния президент на Обединения национален съюз Жордан Бардела, който каза, че Льо Пен се готви за изборите.

Във видеообръщение Льо Пен призова избирателите да изберат възможно най-много депутати от нейната партия през юни, за да може тя да "защити покупателната ви способност" и да попречи на Макрон да реализира "вреден проект за Франция и френския народ".

Във Франция ще се проведат парламентарни избори на 12 и 19 юни.

Марин льо Пен обяви победа, въпреки очакваното поражение от Макрон

Марин льо Пен обяви победа, въпреки очакваното поражение от Макрон

Закани се да победи държавния глава на парламентарния вот през юни