Няколко хиляди грузинци протестират срещу избирането на кандидата за президент, подкрепян от управляващата партия Саломе Зурабишвили, пред президентството, като твърдят, че има измама в изборите, съобщават АФП и "Радио свободна Европа".

Поддръжниците на грузинския опозиционен кандидат президент Григол Вашадзе се събраха в Тбилиси. Според резултатите от централната избирателна комисия в страната, кандидатът за президент Саломе Зурабишвили, спечели втория кръг в президентските избори срещу съперника си Вашадзе, който бе номиниран от опозицията "Сила в единството" и "Обединено национално движение", бившата управляващ партия.

Развявайки флаговете на Грузия, ЕС и САЩ, протестиращите призовават за предсрочни парламентарни избори и нов изборен закон.

Грузия избра за първи път президент жена

Грузия избра за първи път президент жена

Това е Саломе Зурабишвили

Зурабишвили, която има подкрепата на управляващата грузинска партия "Дрийм", спечели 59,5% от гласовете на изборите миналата седмица, докато кандидатът на опозицията Вашадзе събра 40,5% подкрепа, според Централната избирателна комисия.

Вашадзе отхвърли резултатите и призова за мирен протест в Тбилиси и призова за предсрочни парламентарни избори.

Международните наблюдатели коментират, че изборите са "конкурентни", но кандидатът на управляващата партията, "се радва на предимства".

Избраната за президент на Грузия: Русия отвлича хора

Избраната за президент на Грузия: Русия отвлича хора

Не може да има диалог докато Москва се държи така…

В същото време ТАСС съобщава, че бившият президент Михаил Саакашвили коментира, че е готов да се върне в страната в момента, в който има нуджа от него.

Пред протестиращите привърженици на бившата управляваща партия "Обединено национално движение", Саакашвили, който е в Холандия, се обърна с видео съобщение, че "не признава резултатите от президентските избори". Той също така заявява, че "подкрепя исканията за предсрочни парламентарни избори".

"Веднага щом се нуждаете от мен, веднага щом ме повикате, ще се върна в Грузия и ще се боря с вас, за да постигнем целите си", обясни той.