Повече от 1 600 имигранти са пристигнали на италианския остров Лампедуза само в рамките на едно денонощие, съобщи „Le monde", позовавайки се на италианската агенция ANSA. Сред  тях са стотици жени и около 40 деца, три от които новородени.

Бреговата охрана е засякла още два малки кораба, които пътуват към острова, намиращ се между бреговете на Африка и Сицилия.

Изданието посочва, че близо 1 500 души са срещнали смъртта си в Средиземно море в опит да избягат от конфликтите в родните си страни. В началото на месеца италианската гранична полиция откри 25 мъртви тела в лодка, пълна с 271 либийски емигранти на острова.

Лампедуза, която е с площ от само 20 кв. км, е най-южната точка на Италия и е по-близо до Северна Африка, отколкото до италианския полуостров.

През последните няколко месеца италианският остров се напълни с бежанци от страните от Северна Африка, след като те бяха залети от вълна от демонстрации срещу управляващите режими. Огромен брой хора избягаха в Италия от Тунис, където през февруари беше сменен президента Бен Али.

В момента Лампедуза е цел номер едно за либийските емигранти, които бягат от режима на полковник Кадафи.