Хиляди иракчани протестираха в цялата страна, възраждайки продължаващото от месеци протестно движение срещу правителството, като мишена на недоволството им вече са и Иран и САЩ, съобщава "Франс прес".

Демонстрациите против режима бяха засенчени в последно време от рязко увеличилото се напрежение между Техеран и Вашингтон, което доведе до това всяка страна да извърши удари срещу мишени на другия в Ирак през последната седмица.

САЩ отхвърлиха искането на Ирак за изтегляне на американските войски

САЩ отхвърлиха искането на Ирак за изтегляне на американските войски

Нашето военно присъствие в Ирак е за продължаване на борбата срещу ДАЕШ

Опасявайки се, че протестите им ще бъдат засенчени от война, иракски активисти публикуваха призиви в социалните мрежи през последните дни за масов протест в петък 10/1 (10 януари), с който да се отбележат първите демонстрации, провели се на 1/10 (1 октомври 2019 г.).

Иракчани излязоха по улиците в цялата страна, като стотици се стекоха на пл. "Тахрир" в Багдад, епицентър на протестното движение срещу режима, заявиха журналисти на АФП.

Ирак привиква посланика на Иран заради ракетната атака срещу военни бази

Ирак привиква посланика на Иран заради ракетната атака срещу военни бази

Иран нарушил суверенитета на Ирак

"Долу Иран! Долу Америка!", крещяха те на емблематичния площад, на който все още имаше издигнати палатки и сергии, поставени преди три месеца.

Още хиляди хора излязоха по улиците в южната част на страната, където преобладаващото мнозинство от населението са шиити, включително основните протестни центрове Дивания, Насирия, богатия на петрол пристанищен град Басра и двата свещени града Наджаф и Кербала.

Протестиращите в Кербала са влезли в сблъсъци през нощта със силите за сигурност, а други са били арестувани в Басра.