Хиляди преминаха през центъра на испанската столица Мадрид в неделя, за да протестират срещу законопроект за правата на животните, който изключва ловни кучета, съобщи "Ройтерс".

Протестът се проведе четири дни, преди парламентът да гласува новия спорен законопроект, предложен от управляващата социалистическа партия. Гласоподавателите от селските райони твърдят, че части от законопроекта засягат лова.

Партията внесе в последния момент изменение за изключване на ловни кучета и други животни, участващи в традиционни селски дейности.

Протестиращите, много от които донесоха кучетата си, държаха плакати, включително "Убийството не е спорт" и скандираха "Спрете лова".

"Животните не трябва да бъдат експлоатирани, експлоатацията е малтретиране", каза пред "Ройтерс" служителката на кучешки приют Лара Мена, която присъства на протеста в неделя.

В Испания кучетата се използват за проследяване или улавяне на животни като елени, диви свине и зайци. Ловната индустрия носи повече от 5 милиарда евро годишно печалба, показват данни на Deloitte.