Хиляди хора излязоха на шествия в Колумбия, за да изразят разочарованието си от правителството на президента Густаво Петро и опитите му да направи радикални промени в здравната и пенсионната система, както и в трудовото законодателство. Това съобщи Асошиейтед прес.

Протестите се проведоха в момент, когато президента на Колумбия се бори да запази коалицията си в Конгреса и вижда спад в рейтинга си на одобрение. Управлението му бе разтърсено и от корупционен скандал, свързан с обвиненията, че кампанията му е била финансирана с недекларирани дарения.

Петро беше избран за президент преди година след масови протести срещу социалните и икономически неравенства. Той обеща да сключи мирни сделки с бунтовнически групи и, че правителството му ще подобри достъпа до здравеопазване, университетско образование и работни места.

Но партията на Историческия пакт на Петро нямаше мнозинство в конгреса. За да управлява, тя изгради съюзи с традиционни партии от центъра и отдясно, на които бяха дадени позиции в кабинета в замяна на подкрепата им в Конгреса.

Идеологически разнородната коалиция започна да се разпада тази година, тъй като се появиха различия относно законодателството, което се стреми да реформира здравната система на Колумбия. Петро твърди, че реформата ще улесни правителството да възстановява разходите на болниците и ще му позволи да инвестира повече пари в здравни центрове за отдалечени селски райони. Според опонентите му правителството няма капацитет да управлява милиарди долари под формата на застрахователни плащания.

Здравната реформа в момента е в застой в Конгреса, където е блокирана от опозиционни партии и бивши членове на коалицията на Петро.

В анкета, проведена през май от Invamer, 73% от колумбийците посочиха, че вярват, че нещата се влошават, в сравнение със само 48% през август миналата година. Густаво Петро получи одобрение от 50% в проучване, проведено през ноември от същата компания, но рейтинга му спадна до 34% в последните месеци.

Президентът на Колумбия поиска оставката на правителството

Президентът на Колумбия поиска оставката на правителството

Държавния глава е изправен пред съпротива срещу здравната реформа