Хиляди се събраха в неделя в Германия за демонстрации срещу крайната десница, съобщава АП. Протести са се провели в Потсдам и в Берлин. Те последваха демонстрация в събота в Дуисбург.

Канцлерът Олаф Шолц и неговият външен министър Аналена Бербок се включиха в демонстрациите в Потсдам. Бербок е заявила пред германската информационна агенция dpa, че е присъствала на демонстрацията там като един от хилядите местни жители, "които са за демокрация и против стария и новия фашизъм".

Кметът на Потсдам Мике Шуберт каза, че тези планове напомнят за най-тъмната глава от германската история.

До проявите се стигна след съобщенията, че политици от крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" и други наскоро са обсъдили депортирането на милиони имигранти, включително германски граждани, ако вземат властта.

Миналата седмица медията Correctiv съобщи за предполагаемата крайна дясна среща през ноември, на която са присъствали фигури от няколко крайнодесни формации.

 "Алтернатива за Германия" официално се опита да се дистанцира от срещата. Заяви, че няма организационни или финансови връзки със събитието. Членовете, които очевидно са присъствали, са го направили в чисто лично качество и партията не носи отговорност за това, което се обсъжда там.

Снимка 649224

Източник: EPA/БГНЕС

В момента партията е на второ място в националните проучвания, след основната дясноцентристка опозиция и пред партиите в непопулярната коалиция на лявоцентристката Шолц. Германия е изправена пред изборите за Европейски парламент през юни и след това пред федерални избори през септември в три източни региона, където "Алтернативата" има много силни позиции. Те включват Бранденбург, където се намира Потсдам.