Няколко хиляди турски протестиращи шестваха в столицата Анкара срещу 25-годишна присъда, постановена на опозиционен депутат по обвинения в шпионаж, съобщава "Ройтерс".

Енис Бербероглу беше осъден вчера. Той е депутат от основната опозиционна Народнорепубликанска партия. Бербероглу беше обвинен, че е предоставил на опозиционен вестник видео, в което е заснето как турската разузнавателна служба прекарва оръжия в Сирия.

Бербероглу е първият депутат от светската Народнорепубликанска партия, който ще бъде вкаран в затвора след започването на правителствените репресии след неуспешния преврат през миналата година. Повече от 50 хил. души бяха вкарани в затвора и повече от 150 хил. са били уволнени или отстранени от работните си места след пуча.

Лидерът на Народнорепубликанската партия Кемал Кълъчдароглу нарече съдебното решение незаконно и политически мотивирано. Днес той започна 425-километров поход от Анкара до затвора в Истанбул, където Бербероглу е задържан. Представители на партията заявиха, че очакват ходенето да отнеме най-малко 20 дни на 68-годишния политик.

"Ердоган размахва пръст на всеки, който е срещу него", изтъква Нуран, пенсионирана учителка, която отказала да спомене фамилията си, допълвайки: "Арестът беше направен, за да отправи послание, но ние не се страхуваме. Ще се съпротивляваме, докато не затворят всеки един от нас."

Тя е била сред тълпата, събрала се в централния парк в Анкара, откъдето Кълъчдароглу започна своя поход към Истанбул. Много хора са носели плакати и тениски, на които е пишело "справедливост". Други са носили портрети на Мустафа Кемал Ататюрк, светския основател на модерна Турция, както и на Народнорепубликанската партия.