Няколко хиляди души, удрящи тенджери и надуващи свирки, се събраха в центъра на Берлин в знак на протест срещу плановете на канцлера Ангела Меркел да предостави на правителството си правомощия за налагане на ограничения, целящи ограничаване на разпространението на коронавируса, информира "Ройтерс".

Долната и горната камара на парламента на Германия (Бундестага и Бундесрата) трябва да приемат закони по-късно днес, които могат да позволят на правителството да наложи ограничения върху социалните контакти, правила за носене на маски, пиене на алкохол на обществени места, затваряне на магазини и спиране на спортни събития.

Коронавирус: Германия с най-много заразени за денонощие

Коронавирус: Германия с най-много заразени за денонощие

Германските провинции са регистрирали 23 542 случая за 24 часа

Въпреки че повечето германци приемат последната "лека блокада" за справяне с втората вълна на коронавируса, критиците твърдят, че законът дава на правителството твърде много власт и застрашава гражданските права на гражданите без одобрението на парламента.

Крайнодясната партия "Алтернатива за Германия" (AfD) дори го сравнява със Закона за извънредните пълномощия от 1933 г., който проправи пътя на нацистката диктатура на Хитлер.

Един протестиращ носеше маска с думите "Меркел-намордник", други държаха транспаранти с лозунги като "За Просвещение. Мир и свобода".

Протестиращите не носеха нито маски, нито спазваха физическа дистанция. Полицейски служители с каски за борба с безредиците се наредиха един до друг, за да спрат демонстрантите да се приближават твърде близо до сградата на парламента.

Полицията отчаяно иска да избегне повторение на инцидент през август, когато по време на масови демонстрации срещу коронавирус ограниченията протестиращите щурмуваха стъпалата на Райхстага, като някои от тях развяваха крайнодясното знаме на Третия райх (Reichsflagge).

Кадрите обиколиха света и бяха осъдени от водещи германски политици.

Германия, най-голямата икономика в Европа, беше масово похвалена за поддържане на нивата на заразените и починалите под равнището на много от съседите си в първата фаза на кризата, но сега е в разгара на втора вълна, както голяма част от останалата част на Европа.

Броят на заразените с коронавирус през последните 24 часа в Германия се е увеличил със 17 561 души, с което общият брой за заразените от началото на епидемията в страната достигна 833 307 души, показват данни от института "Роберт Кох". Броят на починалите е 13 119 души.