Хиляди мюсюлмани, оцелели и роднини на жертвите от клането в Сребреница се събраха на протестни демонстрации в Сараево по повод на вчерашното решение на Международният съд на ООН за бивша Югославия, информира АП.

„Срам за хората, стигнали до такова решение. Как могат да постановят, че са „не виновни" за геноцида, когато има снимки и видеоматериал. Те отново изтезават нашия народ, тези майки", заяви Зинаида Мужик, представител на асоциацията Майки от Сребреница. Нейните двама синове са убити в клането през юли 1995 г.

„Аз бях изнасилена от офицер от сръбската армия и дъщеря ми беше изнасилена от сръбски полицай. Къде е справедливостта, която търсим?", попита Бакира Хасекик, председател на асоциацията на Жените, жертва на изнасилване.

Припомняме, вчера Международният съд на ООН за бивша Югославия постанови, че въпреки че определя клането като геноцид, Сърбия не е отговорна за него.

Съдът призна, че актовете на геноцид в Срибреница не могат да бъдат приписани на държавните органи на ответника (Сърбия, б. ред.), според председателят на международния съд Розалин Хигинс.

По думите й също така не може да бъде установено дали Сърбия е съпричастна към геноцида чрез предоставяне на помощи за босненските сърби, когато те са възнамерявали да извършат масовото убийство.

В същото време трибуналът постанови, че Сърбия не е спазила задължението да предотврати геноцида в Босна и не е могла да накаже виновниците за това.