Допълнителни руски части са струпани близо до границата с украинския град Харков. Броят на тактическите батальони в района на руския град Белгород е нараснал, предупреждава високопоставен служител на Министерството на отбраната на САЩ.

Официалният представител не посочва точния брой на допълнителните военнослужещи, но подобни батальони обикновено се състоят от около 600 до 1000 войници. Руските военни струпват сили там, за да съсредоточат усилията си върху превземането на източния украински регион Донбас, каза той.

Информацията се потвърждава и от Министерството на отбраната на Обединеното кралство. Британците не свалят и предупреждението за Одеска област, която е заплашена от нападения с крилати ракети.

Основните действия на Русия са съсредоточени в Донбас, Мариупол и Николаев, като градовете са атакувани с крилати ракети от руски кораби. Министерството на отбраната прогнозира, че Русия ще нанесе още въздушни удари по Южна и Източна Украйна.

Все още плановете на Русия за създаване на сухопътен коридор между Крим и Донбас търпят неуспех и се сблъскват с украинската съпротива.

Харков се намира близо до руската граница, но самият той не е част от двете "народни републики", чието "освобождение" Русия обявява за своя цел. Той беше и един от първите големи градове, който пострада сериозно от руската офанзива в края на февруари.

Говорителят на Пентагона Джон Кърби заяви вчера, че руските сили се опитват да възстановят частите си с нови материали и войници на границата с Донбас след загубите в Северна Украйна. Руските части се попълват с десетки хиляди резервисти - има индикации, че руснаците се надяват да мобилизират "повече от 60 000 войници".