Хиляди хора се събраха в централната част на Щутгарт, за да протестират срещу ограничителните мерки срещу коронавируса, като полицията заяви, че мнозинството от демонстрантите не са спазили здравните разпоредби, информира ДПА.

"Съветваме участниците да се съобразят", отбелязаха от полицията в Щутгарт в "Туитър".

Полицията уточни, че е разположила хеликоптери за наблюдение на събитията, като добави, че също ще бъдат документирани нарушения на носенето на маски и правилата за социално дистанциране.

Междувременно на площад "Мариенплац" е имало празнична атмосфера според фотограф на ДПА.

Няколкостотин униформени са охранявали демонстрациите. Говорител на полицията заяви, че очаква да има много нарушения на разпоредбите.

Управата на града предупреди, че ще прекрати събитията, ако хората не спазват здравните насоки.

Наред с няколко по-малки демонстрации, хиляди хора се събраха преди протест, планиран за 17 часа българско време, на така нареченото движение Querdenken (леатерално мислене), което се състои от отричащи COVID-19, десни активисти и активисти срещу ваксинацията.

Очакваше се около 2 500 души да присъстват на събитие във фестивалната зона Cannstatter Wasen на брега на река Некар.

Организаторите на демонстрацията от Querdenken настояха, че там има 6 000 души.

Движението Querdenken понастоящем е обект на наблюдение от вътрешната разузнавателна служба, Службата за защита на конституцията (контраразузнаването) за провинция Баден-Вюртемберг, столица на която е Щутгарт.

Междувременно контрапротестиращи се опитаха да блокират демонстрацията. Полицията отбеляза, че лицата им са покрити и те стоят на пътя или на велосипеди, блокирайки маршрута. Полицията уточни, че ще ги отстрани при необходимост, за да освободи пътя.