Над 3 000 йорданци взеха участие в масов протест в град Аман, предаде ДПА. Демонстрацията се състоя след петъчната молитва, при строги мерки за сигурност.

Основното искане на протестиращите бяха незабавни реформи и разпускане на долната камара на парламента

Протестите, започнали пред джамията "Хосейни", в центъра на столицата, бяха оглавявани от активисти на Ислямския фронт за действие и неговите съюзници от лявата Партия на народното единство.

Агенцията допълва, че други пет опозиционни партии не са участвали в протестната акция, защото по този начин искат да остават възможност за диалог с правителството на премиера Маруф Бакхит. Припомняме, той беше назначен в началото на февруари от краля на Йордания - Абдула, който по-рано уволни правителството и го назначи на мястото на досегашния премиер Самир Рифай.

Тогава коментатори посочиха, че йорданският крал се опитва превантивно да попречи на разрастването на кризата в Близкия Изток и към неговата страна.

Простите в Йордания започнаха в началото на годината, като основното искане на демонстрантите са правителството да се оттегли заради икономическите проблеми в страната и липсата на демократични реформи в конституционната монархия.