Хиляди протестиращи в Австралия и Нова Зеландия са се присъединили към първата от стотици манифестации на жени, организирани по целия свят в знак на неодобрение на американския президент Доналд Тръмп, след като той започна първия си работен ден в Белия дом, съобщава "Ройтерс".

В Сидни, най-големия град в Австралия, около 3000 души - мъже и жени, са се събрали на митинг шествие в Хайд парк, преди да се отправят към американското консулство в центъра на града, докато организаторите уточниха, че 5000 души са се събрали в Мелбърн.

Протести в Европа: Не на глобалния тръмпизъм!

Протести в Европа: Не на глобалния тръмпизъм!

В Берлин, Брюксел, Амстердам, Единбург...

"Феминизмът е моят коз (срещу Тръмп)" и "Бори се като момиче" е пишело на част от плакатите, носени от протестиращите в Сидни.

"Ние не протестираме като движение против Тръмп сам по себе си, ние демонстрираме в протест срещу речта на омразата, срещу реториката, всяваща омраза, омразата към жените, фанатизма, ксенофобията и ние искаме да покажем единна позиция с жените по света", изтъкнала организаторката Минди Фрайбанд пред "Ройтерс".

Много от протестиращите в Сидни и Мелбърн са носили розови шапки.

Над шествието обаче е прелетял самолет, изписал в небето "Тръмп", като надписът е бил поръчан от привърженици на Тръмп, пожелали да останат анонимни.

Протестни шествия на жени днес са планирани в цял свят. Организаторите на акцията във Вашингтон очакват над 200 хил. души да се включат в "Похода на жените", бройка, която може да доближи тази на присъствалите вчера на клетвата на Тръмп като 45-и американски президент.

Протести срещу Тръмп в Япония и Филипините

Протести срещу Тръмп в Япония и Филипините

"Обичам омразата на Тръмп"