Няколкостотин души, повечето от тях американски емигранти, са протестирали в японската столица Токио срещу новоизбрания американски президент Доналд Тръмп, часове преди церемонията по заклеването му във Вашингтон като 45-и президент на САЩ, съобщава "Ройтерс".

Част от хората са държали електрически свещи, а други са носили плакати с надписи "Обичам омразата на Тръмп" и "Правата на жените са права на човека", докато са шествали по улица в центъра на Токио.

"Обстоятелството Тръмп да е президент кара кръвта ми да кипва... Всичко, което ценим, може да бъде загубено. Време е да си казваш мнението и тревогите и да направим всичко възможно да спасим ценностите, които ценим в Америка", коментира учителят по рисуване Бил Шолър.

"Аз израснах през 1960-те години и усещането е, че ние се връщаме назад, и аз съм много притеснен, че ще загубим всички постижения, които постигнахме през тези години", подчертала писателката Холи Томпсън.

Активисти за правата на жените планират протести в различни азиатски градове в събота.

Във Филипините по-рано днес около 200 демонстранти от местна националистическа групировка са протестирали около час срещу Тръмп пред американското посолство в Манила.

Някои са държали плакати, настояващи американските войски да напуснат Филипините, докато други са подпалили американско знаме, на което е имало и снимка на лицето на Тръмп.

Президентският мандат на Тръмп предизвиква повишено внимание в някои части на Азия, особено сред китайското държавно ръководство.