Израелска медия съобщи за подготвян голям терористичен акт на ливанската групировка "Хизбула" в България.

„Повод" за атентата е годишнината от убийството на високопоставения член на "Хизбула" Имада Морани - 12 февруари.

Ливанската групировка може да подготвя голям терористичен акт срещу израелски граждани в българската столица София", твърди „Изрус", позовавайки се на Walla!.

Агентурната информация е предадена от израелските служби за сигурност на българските им колеги.

От ДАНС заявиха, че става дума за въпрос от оперативно естество, който няма как да коментират.

Малко по-късно от Министерски съвет разпространиха официално съобщение, че българските специални служби не са получавали и не разполагат с информация за подготвянето на подобен акт.

По думите на вътрешния министър Цветанов, към момента няма абсолютно нищо, което да е свързано или да води до повишаване на степента за сигурност в България.

На свой ред от Министерството на транспорта съобщиха, че Дирекция „Сигурност" на летище София проверява всяка, дори и неофициална, информация за възможна терористична заплаха и провежда стандартни мерки за сигурност.

Летище София не е предприемало никакви допълнителни мерки, тъй като българските специални служби не са получавали и не разполагат с информацията за подготвяне на терористичен акт, допълват от транспортното ведомство.

Израел е поискал няколко европейски страни да засилят мерките за сигурност с цел защита на туристически израелски групи в скикурорти и хотели заради опасенията от подготвянето на терористичен атентат срещу израелски туристи в София, България.

Дани Шенар, ръководител на сигурността към транспортното министерство в Израел заяви пред Haaretz, че е помолил службите за сигурност в Европа „да засилят мерките за сигурност в скикурортите и хотелите, където има израелски туристи".

"Помолих службите за сигурност в Европа да ескортират групите с израелци и да се извърши търсене с полицейски кучета", каза Шенар.

Миналата година израелските посолства по целия свят получиха няколко заплахи за терористични атаки, които съвпаднаха с третата годишнина от смъртта на заместник лидера на Хизбула Имадa Мoрани.

Бюрото предупреди израелското общество, че поради повишената заплаха от терористични атаки срещу израелци в чужбина трябва да се избягват определени дестинации - Египет, Турция, Азербайджан, Грузия, Армения, Кот д'Ивоар, Мавритания и Венецуела.

Организацията "Хизбула" има военно и политическо крило. Създадена е през 1982 г. с цел да се бори с израелската окупация на Южен Ливан.

"Хизбула" е главна бойна организация, представяща шиитската общност, най-големият ливански религиозен блок. Създадена с подкрепата на Иран и финансирана от него, организацията следва шиитската ислямистка идеология на Аятолах Рухолах Хомейни, лидер на Ислямската революция в Иран.

Цивилното крило на "Хизбула" поддържа социални организации, болници, училища, сиропиталища, новинарски агенции, телевизии (Ал-Манар) и взема участие в ливанския парламент(от 1992 г.). Кампанията му за реконструкция (Jihad al-Bina) е отговорна за множество икономически и инфраструктурни проекти за развитие в населените предимно с шиити райони.

Източниците за финансирането за тази широка социална дейност е предмет на спорове.

"Хизбула" е призната за легитимно движение за съпротива предимно в арабския и ислямския свят и е призната политическа партия в Ливан, където е участник в парламента. Според правителствата на страните членки на ЕС, както и според правителството на САЩ "Хизбула" е терористична организация.

Глава на "Хизбула" е Хасан Насрала.