Хизбула и Израел си размениха интензивен огън в неделя, като ливанската въоръжена групировка изпрати ракети дълбоко в територията на Северен Израел, след като се сблъска с едни от най-интензивните бомбардировки от началото на конфликта, предава "Ройтерс".

Заместник-шефът на Хизбула Наим Касем каза пред опечалените на погребението на един от командирите на групировката, убит миналата седмица в Бейрут: "Ние навлязохме в нова фаза, чието заглавие е "безкрайната битка за разплата".

Израелският министър на отбраната Йоав Галант каза, че операциите ще продължат, докато стане безопасно за евакуираните хора от неговата страна на границата да се завърнат - също така подготвяйки сцената за дълъг конфликт, тъй като Хизбула обеща да продължи да се бори до прекратяване на огъня в паралелната война в Газа.

Конфликтът - който рязко ескалира през последната седмица - бушува, откакто подкрепяната от Иран Хизбула отвори втори фронт срещу Израел, заявявайки, че действа в знак на солидарност с палестинците, изправени пред израелска офанзива на юг в Газа.

Във вторник и сряда хиляди пейджъри и уоки-токита, използвани от членовете на Хизбула, експлодираха при нападение, за което Израел е обвиняван, но за което той не е потвърдил или отрекъл отговорност.

На следващия ден Израел отприщи най-тежката си бомбардировка по Ливан досега. В петък старшият командир на Хизбула и основател на елитните сили Радуан, Ибрахим Акил, беше убит заедно с няколко други висши военни фигури при удар по южното предградие на Бейрут.

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети
Обновена

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети

Военна база в Хайфа бе ударена

В събота Израел отприщи безпрецедентна бомбардировка, която според израелските военни е ударила около 290 цели, включително хиляди дула за ракетни установки на Хизбула.

"През последните дни нанесохме поредица от удари на Хизбула, каквито тя никога не си е представяла", каза израелският премиер Бенямин Нетаняху във видео изявление в неделя. "Ако Хизбула не е разбрала посланието, обещавам ви, ще го разбере.

Говорейки на погребението на Акил в южните предградия на Бейрут в неделя следобед, Касем от Хизбула каза, че Израел се опитва да парализира групата, но няма да успее.

Касем каза, че ескалацията на конфликта от Израел ще доведе до по-нататъшно разселване на собствените му граждани.

Израел затвори училища, ограничи събиранията на север и нареди на болниците там да преместят пациенти и персонал в защитени зони - много от тях имат обезопасени или подземни съоръжения, проектирани да издържат на ракетен обстрел.

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети
Обновена

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети

Военна база в Хайфа бе ударена

В неделя в Израел постоянно звучаха сирени за въздушна тревога. Около 150 ракети, крилати ракети и дронове бяха изстреляни срещу Израел през нощта и в неделя, повечето от които бяха прихванати от противовъздушната отбрана, включително "въздушна цел", дошла от изток, казаха военните.

Няколко сгради бяха ударени, включително тежко повредена къща близо до израелския град Хайфа. Спасителните екипи са оказали помощ на ранени, но няма данни за загинали. Жителите бяха инструктирани да стоят близо до бомбоубежища и безопасни стаи.

Хизбула каза, че е ударила казарми и друга израелска позиция с ескадрили атакуващи дронове в неделя и също така е изстреляла ракети срещу военно-промишлени съоръжения в "първоначален отговор" на атаките с устройства миналата седмица.

Официален представител на Ислямската съпротива в Ирак, група от подкрепяни от Иран въоръжени фракции, каза, че те са изстреляли крилати ракети и снаряди срещу Израел призори в неделя като част от "нова фаза в нашия фронт за подкрепа" с Ливан.

"Ескалация в Ливан означава ескалация от Ирак", каза служителят.

Този ход ще разпали опасенията, че конфликтите в Газа и Ливан могат да се разпространят в останалата част от региона.

Специалният координатор на ООН в Ливан, Жанин Хенис-Пласшаре, написа в публикация на X, че "с региона на ръба на неминуема катастрофа, това не може да бъде преувеличено: НЯМА военно решение, което да направи двете страни по-безопасни".

Висшият християнски духовник на Ливан Бечара Бутрос ал-Рай каза в проповедта си в неделя, че Ливан е "дълбоко натъжен" от жертвите сред цивилни и сред Хизбула при атаките тази седмица, в много рядък случай християнският лидер да изрази съболезнования на групата.

"Отправяме призив към Съвета за сигурност на ООН да сложи край на тази война с всички налични средства", каза Раи.

САЩ предупреждават Израел да не допуска регионална война

САЩ предупреждават Израел да не допуска регионална война

Все още вярваме, че има време и място за дипломатическо решение, заяви Джон Кърби