Регионалната военна ескалация не е в най-добрия интерес на Израел. За това предупреди в неделя говорителят на Белия дом по въпросите на националната сигурност Джон Кърби, цитиран от АФП. 

"Не вярваме, че ескалацията на този военен конфликт е в техен най-добър интерес", каза Кърби за "Тази седмица" на ABC. Съединените щати "казват това директно на нашите израелски колеги. Напрежението е много по-високо сега, отколкото беше дори само преди няколко дни. Но той добави, че "все още вярваме, че има време и място за дипломатическо решение и това е, върху което работим. Ние работим от началото на този конфликт, 8 октомври, за да се опитаме да предотвратим ескалация, разширяване на този конфликт там в и около Израел, но също и в региона", каза Кърби.

Изявлението му бе направено на фона на засиленото напрежение между Израел и Ливан и страховете от тотална война.

Ливанската групировка "Хизбула" по-рано заяви, че е изстреляла нов тип оръжие срещу израелската въздушна база Рамат Давид. 

"Хизбула" обеща да отмъсти на Израел за вълна от очевидно детонирани дистанционно експлозии, които удариха пейджъри на нейни бойци във вторник и сряда.

Най-малко 37 души бяха убити при тези атаки, включително две деца. Около 3000 са ранени.

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети
Обновена

"Хизбула" атакува Израел с нов тип ракети

Военна база в Хайфа бе ударена

Пореден израелски въздушен удар бе извършен и в град Газа в неделя. Той уби седем души в училище, приютяващо разселени семейства, съобщиха палестински здравни служители, а израелската армия заяви, че е атакувала екстремисти, действащи от комплекса. 

Ударът е поразил училище "Кафр Касем" в най-населения бежански лагер в град Газа, Шати, около 11 сутринта местно време, казаха служители. Сред убитите е Маджед Салех, директорът на управляваното от "Хамас" министерство на благоустройството и жилищното строителство, добавиха те.

Израелската армия каза, че ударът е бил насочен срещу бойци на "Хамас" там и че е използвано въздушно наблюдение и е предприело други стъпки за ограничаване на риска за цивилните.

Израел пак щурмува офис на катарската телевизия Ал-Джазира
Обновена

Израел пак щурмува офис на катарската телевизия Ал-Джазира

Този път в град Рамала на Западния бряг

Израелските сили щурмуваха редакцията на катарската телевизия Ал-Джазира в град Рамала на Западния бряг с военна заповед да я затворят за 45 дни. Заповедта обвинява Ал-Джазира в "подстрекаване и подкрепа на тероризма"

Исканията на Израел да запази контрола върху южната гранична линия между Рафах и Египет бяха основна пречка в международните усилия за сключване на споразумение за прекратяване на огъня между Израел и "Хамас".

Въоръженото крило на "Хамас" каза, че бойци са организирали няколко атаки срещу израелските сили в Рафах, изстрелвайки противотанкови ракети и детонирайки бомби в къщи, където израелските войски са заели позиции.

Последвалото нападение на Израел срещу анклава е убило повече от 41 300 палестинци, според местното здравно министерство, и е разселило почти цялото население от 2,3 милиона души.