Израелски съд потвърди 35-дневното спиране на операциите на телевизия "Ал Джазира" в страната, съобщава "Ройтерс".

То беше наложено от правителството от съображения за национална сигурност, като се обмисля удължаване на забраната с още 45 дни след изтичането ѝ в събота.

Израелските власти нахлуха в хотелска стая в Йерусалим, използвана от "Ал Джазира" като неин офис на 5 май, и заявиха, че спират операциите ѝ за времето на войната в Газа. Те обвиниха телевизионния оператор в насърчаване на враждебни действия срещу Израел.

"Ал Джазира" отхвърли обвиненията като "опасна и нелепа лъжа", която излага на риск нейните журналисти.

Днешното съдебно решение одобри със задна дата 35-дневното спиране до 8 юни.

Съдията от Окръжния съд в Тел Авив Шай Янив заяви, че са му предоставени доказателства за дългогодишна и тясна връзка между палестинската групировка "Хамас" и катарската телевизия и обвини медията в насърчаване на целите на "Хамас".

"Свободата на изразяване има особено значение по време на война. Въпреки това, когато има значителна вреда за държавната сигурност, последното съображение е на първо място", счита той.

Израел спря Ал-Джазира

Мотивът е "заплаха за националната сигурност"

"Ал Джазира", която критикува военните операции на Израел в Газа, откъдето е излъчвала по време на войната, отрече пред съда да е подбуждала към насилие или тероризъм и посочи, че забраната е непропорционална.

По отношение на твърденията за връзки с "Хамас", тя отбеляза, че нейните журналисти разполагат с широк кръг от поверителни източници както от израелска, така и от палестинска страна.

Каналът обвини Израел в умишлено убийство на няколко негови журналисти в Газа. На свой ред Израел отрича да атакува репортери.

Израелските доставчици на сателитна и кабелна телевизия спряха излъчванията на "Ал Джазира" след разпореждането на правителството от 5 май. Министърът на комуникациите заяви, че има за цел да удължи забраната с още 45 дни.

Службата на ООН по правата на човека и Съединените щати разкритикуваха спирането на телевизията в Израел.

Катар, където са базирани няколко политически лидери на "Хамас", се опитва да посредничи за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници, което може да спре войната в Газа.

Нетаняху се опитва да забрани катарската телевизия Ал Джазира в Израел

Законопроектът, който трябва да бъде ратифициран в понеделник, мина на първо четене в Кнесета през февруари