От наскоро разкрит документ, който публикува The Times of Israel, става ясно, че премиерът на Израел - Бенямин Нетаняху - е направил големи промени в сделката за заложници, която е била видяна и подкрепена от Съединените щати.

От копие на предложението, представено на 27 юли, става ясно, че Нетаняху е искал да има постоянно присъствие на израелските отбранителни сили по така наречения Филаделфийски коридор. Той е променил и планове, свързани с Рафах.

Снимки на страници от документа, за който се твърди, че е довел до промяна в предложеното споразумение за освобождаването на заложниците и за прекратяването на огъня, и който е бил представен от премиера Бенямин Нетаняху на 27 юли, бяха публикувани от новинарския сайт Ynet във вторник.

Публикуваният материал, който включва карти, списъци с имена на заложниците, откъси от текста на английски и на иврит, дава възможност да се видят разликите между израелското предложение от 27 май, направено публично достояние и от страна на американския президент на САЩ Джо Байдън, и промените, внесени от израелския премиер два месеца по-късно, включително с искането му за постоянно израелско присъствие по Филаделфийския коридор.

На 7 юли Нетаняху представи на израелския екип, преговарящ с палестинците, държащи заложнициге, списък с четирите му условия, които не подлежат на обсъждане и които трябва да бъдат изпълнени, за да може Израел да продължи напред с подкрепяното от САЩ предложение.

Сред исканията е включено условието Израел да държи под свой контрол Филаделфийския коридор, който минава по границата между Газа и Египет, както и коридора Нецарим и граничния пункт Рафах.

В същото време обаче израелският премиер продължава да настоява, че не е добавил нищо към предложената сделка за заложниците и просто е изяснил условията, които вече са били изложени. Според Ynet обаче има изменена версия, известна като "разясняващ документ"и наречена "Очертанията на Нетаняху".

Нетаняху помоли за прошка, че не успял да върне живи шестимата заложници

Нетаняху помоли за прошка, че не успял да върне живи шестимата заложници

Протестите в Израел продължават

Предложението от 27 май гласи, че до седмия ден от първата фаза на сделката "израелските сили ще се изтеглят напълно от улица Рашид на изток до улица Салах ад-Дин и през това време трябва да бъде извършено и пълното демонтиране на военните съоръжения и инсталации в района, след което трябва да започне завръщането на вътрешно разселените лица по местоживеене, като те обаче не трябва да носят оръжия. На следващо място е вписано свободното движение на населението във всички райони на ивицата Газа."

Байдън: Нетаняху не прави достатъчно, за да осигури сделка за заложници

Байдън: Нетаняху не прави достатъчно, за да осигури сделка за заложници

Президентът на САЩ заяви, че е близо до представянето на окончателно споразумение

Освен това е уточнено, че до 22-ия ден от 42-дневната първоначална фаза израелските сили трябва да се изтеглят от централната ивица Газа (особено от оста Нецарим и кръговата ос на Кувейт) на изток от улица Салах ад-Дин до района по протежението на границата. Отново се предвижда пълно демонтиране на военните обекти и инсталации, продължаване на връщането на вътрешно разселените палестинци на местата им по местоживеене в северната част на Ивицата Газа, както и свободното движение на населението във всички райони на ивицата Газа.

За разлика от всички тези уточнения планът на Нетаняху съдържа значително по-кратки обяснения за това как израелските войски ще се изтеглят в случай на прекратяване на огъня.

Освен това не може да се отрече сериозността на искането на Нетаняху израелските войници да останат във Филаделфийския коридор, за да се предотврати възобновяването на контрабандата на оръжия, която би позволила на "Хамас" да възкръсне след края на войната. Службите за сигурност настояха правителството на Нетаняху да прояви повече гъвкавост по въпроса за Филаделфийския коридор, опасявайки се, че позицията му обрече прегоорите на разтягане във времето и така ще рискува живота на заложниците.

Откриването на телата на шестимата заложници в събота вечерта, за които стана ясно, че са били екзекутирани от похитителите само дни по-рано, допълнително засили разногласията в кабинета на Нетаняху, като дори министърът на отбраната Йоав Галант нарече искането на премиера "ненужно ограничение, което ние самите сме си поставили."

Преди това той предупреди, че упоритото настояване на Нетаняху за Филаделфийския коридор изчерпва времето за заложниците, които все още са живи.

Друг елемент, който прави впечатление в промените на Нетаняху, е, че в ранните варианти е била премахната уговорката при завръщането по родните им места цивилните да бъдат проверявани за оръжия. Израелският премиер обаче наново добавил това условие.

На следващо място в подкрепеното от САЩ споразумение за освобождаване на заложниците и за прекратяване на огъня се посочва, че по време на първата фаза от споразумението "Хамас" ще освободи 33-ма от израелските заложници и по-специално жени (цивилни и войници), деца ( под 19 години, които не са войници), възрастни (над 50 години), както и болни и ранени цивилни. Това е щяло да бъде направено в замяна на определен брой палестински затворници, задържани както в израелски затвори, така и в арести.

Въпреки тези уточнения Нетаняху бил съставил списък с имената на въпросните 33-ма заложници с уточнението, че това са хората, които Израел очаква да бъдат освободени.

Списъкът бе публикуван в Ynet в понеделник и в него се виждат имената на трима от убитите заложници - Хйрш Голдбърг-Полин, Кармел Гат и Еден Йерушалми. Освен това и четвъртият убит заложник, Алмог Саруси, също е бил определен за освобождаване в първата фаза от сделката.

Източник, пожелал анонимност, сподели пред Ynet, че Нетаняху вероятно е знаел, че съставянето на списък с имената на заложниците, преди още сделката да бъде подписана, само ще забави преговорите.

"Номерът на Нетаняху беше да разпали дискусия за това кой може да бъде определен като "болен" заложник", твърди източникът, пожелал анонимност. Причината - "Хамас" може да твърди, че според тях еди-кой си не е болен или не е достатъчно болен, за да бъде включен в списъка и подобна размяна на аргументи би забавила със седмици преговорите.

По отношение на палестинските затворници в документа от 27 май се посочвало, че те трябва да бъдат поне 50 души, с доживотна присъда, като се уточнявало, че те ще бъдат освободени в чужбина или в Газа.

Въпросната точка била променена във варианта на Нетаняху, който изобщо изключил споменаването на Газа и оставил само опцията затворниците да бъдат депортирани след освобождаването си.

Последната промяна, поискана от Нетаняху в предложението от 27 май, е по отношение на КПП Рафах на границата между Газа и Египет.

Този контролно-пропускателен пункт бе затворен, откакто израелските военни се преместиха в Рафах на 7 май. Причината - Египет заяви, че отказва да отвори отново пункта, докато той не бъде върнат под контрола на Палестина. Кайро отказа да бъде възприеман като съучастник във военната операция на Израел в най-южния град на Газа, носещ същото име.

Израелски служител, пожелал анонимност, коментира пред Ynet, че промените на Нетаняху в подкрепеното от САЩ предложение представляват умишлен саботаж на продължителните усилия за постигане на сделка с "Хамас".

Той добавя, че документът с поправките на Нетаняху е кървав, защото страниците му са изцапани с кръвта на шестимата заложници, убити в тунела в Рафах.

По думите му, ако не е бил умишленият саботаж от страна на Нетаняу шестимата убити заложници са можели да бъдат живи и на свобода.

От така наречения форум на семействата на израелските заложници обявиха във вторник вечерта, че след публикуването на така наречения план на Нетаняху те ясно виждат, че премиерът вече не може да твърди, че не торпилира и не осуетява сделката.

Те подчертават, че разкритият документ е още един пирон в ковчега на сделката, от която всички очаквали, че ще върне заложниците при близките им.

"Стига с измамите. Стига с лъжите и с извъртанията за Филаделфийския коридор! Колко още от заложниците ще бъдат убити, докато са в плен, докато Нетаняху си играе с общественото мнение?" - питат се близките на заложниците.

Смята се, че 97 от 251 заложници, отвлечени от Хамас на 7 октомври, продължават да са държани в плен в Газа. Има информация, ч най-малко 33 са вече мъртви.

Хамас освободи 105 цивилни по време на едноседмичното примирие в края на ноември, а четирима заложници бяха освободени преди това.

Осем заложници бяха спасени живи от израелската армия. Телата на други 37 заложници бяха открити от израелската армия. Сред жертвите имаше и трима израелски граждани, убити по погрешка от израелските военни, докато се опитваха да избягат от похитителите си. "Хамас" също така държи в плен двама израелски цивилни, които са влезли на територията на ивицата Газа през 2014 и 2015 година.