Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху помоли за прошка, че не е успял да върне у дома шестимата заложници, чиито тела бяха намерени в Газа в събота, предаде "Асошиейтед прес".

Молейка за прошка, Нетаняху успя да отблъсне нова вълна от гласове в полза на постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа, след като стотици хиляди израелци излязоха по улиците и стачкуваха, а президентът на САЩ Джо Байдън го разкритикува, че е трябвало да положи повече усилия, след като вече близо 11 месеца израелски граждани са държани за заложници от страна на "Хамас".

В първото си публично обръщение след масовите протести в неделя, в които се видя яростният гняв и въмущение на много израелци след откриването на телата на още шестима заложници, Нетаняху обяви, че ще продължи да настоява за онова, което се очертава като основна пречка в преговорите с "Хамас".

Той ще продължи да държи Израел да държи контрола над Филаделфийски коридор, тясна ивица по протежение на границата на Газа с Египет, за който израелските власти твърдят, че Хамас използва, за да пренася оръжие в Газа. Египет и Хамас отричат.

Нетаняху определи коридора за жизненоважен при гаранциите, че "Хамас" няма да се превъоръжава. Според израелския премиер този коридор е кислородът на "Хамас".

Докато Нетаняху обясняваше аргументите си, протестите продължаваха -включително пред резиденцията му - с едно искане той да се споразумее с "Хамас" за освобождаване на заложниците.

САЩ искат "Хамас" да бъдат наказани за смъртта на заложниците в Газа

САЩ искат "Хамас" да бъдат наказани за смъртта на заложниците в Газа

Сред загиналите е и американски гражданин

Нетаняху бе категоричен: "Никой не е по-отдаден от мен на мисълта за освобождаването на заложниците от мен. ... Никой няма право да ме поучава по този въпрос."

От "Асошиейтед прес" коментират, че досега не е имало толкова голям протест от началото на войната. Семействата на заложниците и голяма част от обществеността обвиниха Нетаняху за убитите заложници. Според тях, ако той беше сключил сделка с "Хамас", заложниците щяха да бъдат върнати живи по домовете си. В понеделник из цялата страна се провеждаха стачки.