Министърът на отбраната Йоав Галант и министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин разговаряха по телефона по-рано днес след откриването на  останките на шестима заложници в Газа, убити от "Хамас".

Сред тях е и 23-годишния американски гражданин Херш Голдбърг-Полин.

Остин "предаде най-дълбоките си съболезнования на семействата на всички убити заложници и той изрази възмущение от тяхната жестока, незаконна и неморална екзекуция от "Хамас", се казва в съобщението на САЩ.

"Той настоя, че лидерите на "Хамас" трябва да бъдат държани отговорни за престъпленията си. Двамата потвърдиха взаимния си ангажимент за бързо постигане на споразумение за прекратяване на огъня, за да осигурят освобождаването на всички заложници", са съобщили от Пентагона.

Сред убитите  заложници в Газа е и американски гражданин

Сред убитите заложници в Газа е и американски гражданин

Те са били убити по брутален начин

"Остин също така предаде своите съболезнования за трима израелски полицаи, убити при очевидно терористична атака на Западния бряг. Той е изразил загрижеността си относно нарастващото напрежение и засилената терористична активност там тази седмица", се добавя в съобщението на САЩ.

Семействата на седемте останали американски заложници от Газа са провели виртуална среща със съветника по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан.

"Съливан каза на семействата, че следващите няколко дни ще бъдат критични в усилията за освобождаване на останалите 101 заложници", се казва в съвместно изявление на американските семейства на заложници.

"Администрацията на Байдън-Харис е съкрушена от този безсмислен и жесток акт на "Хамас", каза той. Съливан също повтори това, което президентът Байдън каза в изявлението си, че администрацията ще работи денонощно за сделка за осигуряване на освобождаването на останалите заложници", продължава изявлението.

Семействата казаха на висшите сътрудници на Байдън, "че всички страни трябва да се обединят по искането премиерът Нетаняху да приключи сделката с "Хамас" и да върне заложниците у дома".

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Това заяви примиерът по повод намерените убити заложници

Съливан се е съгласил да проведе последваща среща с американските семейства по-късно тази седмица.