Президентът на САЩ Джо Байдън заяви в понеделник, че е близо до представянето на окончателно предложение за сделка за освобождаване на заложници, държани от Хамас в Газа, и каза, че не смята, че израелският премиер Бенямин Нетаняху прави достатъчно, за да осигури такова споразумение, предава "Ройтерс".

Байдън говори пред репортери в Белия дом, след като през уикенда израелските сили извадиха телата на шестима заложници, включително 23-годишния американски израелец Херш Голдберг-Полин, от тунел в Газа. Израелските военни казаха, че те наскоро са били убити от палестински бойци на "Хамас".

Запитан дали планира да представи окончателна сделка за заложниците и на двете страни тази седмица, Байдън каза: "Много сме близо до това".

"Надеждата извира вечно", добави той на въпрос дали сделката ще бъде успешна.

Последните смъртни случаи на заложници предизвикаха повече критики към стратегията на администрацията на Байдън за прекратяване на огъня в Газа в разгара на президентската кампания в САЩ и засилиха натиска върху Нетаняху от израелците да върне останалите заложници у дома.

Запитан дали смята, че Нетаняху прави достатъчно, за да осигури сделка за заложници, Байдън каза "Не". Той не даде подробности.

Новите критики на Байдън към Нетаняху идват, когато той и вицепрезидентът Камала Харис, която замени президента в надпреварата за изборите на 5 ноември, са изправени пред засилени призиви за решителни действия за прекратяване на почти 11-месечната война в Газа.

Конфликтът пося разделения сред демократите, като много прогресисти притискат Байдън да ограничи или поне да постави условия върху доставките на оръжия от САЩ за Израел, главния съюзник на Вашингтон в Близкия изток.

Байдън и Харис трябва да се срещнат в понеделник с американския екип за преговори по сделката за заложниците, за да обсъдят усилията за постигане на споразумение за освобождаването на останалите пленници.

Втори ден протестиращи израелци стачкуват и настояват за прекратяване на огъня в Газа

Втори ден протестиращи израелци стачкуват и настояват за прекратяване на огъня в Газа

Стачката прекъсна транспорта и медицинските услуги в няколко израелски района и много магазини и предприятия бяха затворени