Протестиращи израелци излязоха по улиците за втори ден в понеделник, а най-големият профсъюз започна обща стачка, в опит да окаже натиск върху правителството да постигне споразумение за връщане на заложници, които все още са задържани от "Хамас", предава "Ройтерс".

Стачката прекъсна транспорта и медицинските услуги в няколко израелски района и много магазини и предприятия бяха затворени, след като ръководителят на профсъюза Histadrut, който представлява стотици хиляди работници, призова за общa стачка.

Смъртта на шестимата заложници, които са били застреляни между 48-72 часа преди да бъдат намерени от израелските сили, предизвика вълна от скръб и гняв в Израел, което накара най-малко половин милион души да излязат на улици в Йрусалим и Тел Авив в неделя.

Демонстрантите настояват премиерът Бенямин Нетаняху да постигне споразумение за прекратяване на огъня с палестинската въоръжена групировка "Хамас", за да върне останалите заложници у дома.

Хиляди израелци настояха на протест за сделка с "Хамас"

Хиляди израелци настояха на протест за сделка с "Хамас"

Опозицията призова за стачка за освобождаването на заложниците в Газа

В понеделник хиляди отново се събраха в Тел Авив, развявайки сини и бели израелски знамена и държейки снимки на останалите 101 заложници.

Професор Йехуда Улман, ръководител на отдела по хирургия в болница Рамбам в Хайфа, каза, че стачките пречат на лекарите, посветени на спасяването на пациенти.

"Но сега сме в много, много тежка ситуация, ние и цялата страна, заради заложниците. И вчера беше може би най-трудният ден", каза той. "Не можем да стоим настрана и затова започнахме стачка.

След намесата на министъра на финансите Бецалел Смотрич, Израелският трудов съд постанови, че общата стачка трябва да приключи в 14:30 ч. местно време, като каза, че стачката няма икономическа основа и е до голяма степен политическа. Хистадрут прие решението.

"Живеем в правова държава и уважаваме решението на съда, затова инструктирам всички да се върнат на работа в 14:30", каза председателят на Histadrut Арнон Бар-Дейвид.

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Бенямин Нетаняху: Който убива заложници - не иска сделка

Това заяви примиерът по повод намерените убити заложници

Някои услуги на летище Бен Гурион, главният въздушен транспортен център на Израел, бяха спрени сутринта, въпреки че пристигащите полети все още кацаха, докато автобусните и железопътните линии в много райони бяха или отменени, или функционираха само частично.

Работниците в главното търговско пристанище на Израел Хайфа и някои общини също стачкуваха.

Болниците работеха само частично и банките бяха затворени, но много предприятия от частния сектор бяха отворени. Стачката беше подкрепена от няколко работодателски групи, включително производители и високотехнологичния сектор, и много работодатели позволяваха на персонала да се присъедини към стачката, така че много услуги бяха прекъснати.

Стачката и уличните демонстрации следват месеци на протести на семейства, представляващи някои от заложниците, и подчертават дълбоките разделения, които се появиха в Израел относно подхода на Нетаняху за осигуряване на споразумение за прекратяване на огъня.

Разнобой между Нетаняху и израелските преговарящи за условията за мир

Разнобой между Нетаняху и израелските преговарящи за условията за мир

Израелският премиер не се отказва от контрола върху Филаделфийския коридор

Въпреки натиска от собствения си министър на отбраната, както и от висши генерали и служители на разузнаването, Нетаняху настоя израелските войски да останат в ключови точки на ивицата Газа след всяко прекратяване на огъня.

"Хамас" отхвърли каквото и да е израелско присъствие и въпреки усилията на египетски и катарски дипломати и многократните посещения в региона на високопоставени американски служители, настояващи за сделка, няма признаци за пробив в преговорите за спиране на боевете и връщане на заложниците у дома.

Екстремистите на "Хамас" заловиха 253 заложници при нападението на 7 октомври в израелските общности, което уби 1200 израелци и чужденци и предизвика безмилостно израелско нападение, което опустоши Газа и уби повече от 40 600 палестинци.

САЩ искат "Хамас" да бъдат наказани за смъртта на заложниците в Газа

САЩ искат "Хамас" да бъдат наказани за смъртта на заложниците в Газа

Сред загиналите е и американски гражданин