Премиерът Бенямин Нетаняху влезе в пререкание с израелските преговарящи за прекратяване на огъня заради настояването му, че Израел няма да се изтегли от т. нар. Филаделфийски коридор в южната част на ивицата Газа. Това разкри човек, запознат с преговорите, съобщава "Ройтерс".

Филаделфийският коридор, по протежение на границата с Египет, и коридорът "Нецарим", пресичащ средата на ивицата Газа, бяха две от основните спорни точки в преговорите, подкрепени от Египет, Катар и Съединените щати.

Нетаняху многократно е настоявал, че Израел няма да се откаже от контрола над Филаделфийския коридор, защото иска да попречи на "Хамас" да превежда контрабандно оръжия и бойци през границата с Египет. Той посочи и че Израел трябва да поддържа контролно-пропускателни пунктове в коридора "Нецарим", за да спре въоръжени бойци на "Хамас", които се движат от южната част на ивицата Газа на север.

Байдън и Нетаняху обсъдиха Газа

Байдън и Нетаняху обсъдиха Газа

Белият дом ще предостави допълнителни подробности за разговора по-късно през деня

Източникът разкри, че Нетаняху се е съгласил да измести една позиция във Филаделфийския коридор с няколкостотин метра, но ще запази цялостния контрол върху него въпреки натиска от страна на членовете на собствения му преговарящ екип за повече отстъпки.

"Премиерът е категоричен, че тази ситуация ще остане непроменена въпреки натиска от страна на определени елементи в преговорния екип, които са склонни да се оттеглят оттам", призна източникът, който е запознат отблизо с преговорите.

Израелската телевизия Канал 12 по-рано тази седмица съобщи, че Нетаняху остро е разкритикувал преговарящия екип, ръководен от шефа на разузнавателната служба "Мосад" Дейвид Барнеа, за това, че е склонен да направи твърде много отстъпки.

Над десет месеца след нападението срещу Израел на 7 октомври, което предизвика войната, Съединените щати оказват натиск върху Израел за прекратяване на военните действия.

Най-малко 12 загинали при израелска атака в Газа

Най-малко 12 загинали при израелска атака в Газа

Други 15 са ранени

Бойците на "Хамас" убиха около 1200 души и отвлякоха около 250 заложници на 7 октомври, а израелските ответни удари опустошиха Газа и причиниха смъртта на повече от 40 000 палестинци.

Нетаняху беше подложен на засилен натиск да постигне споразумение от страна на семействата на някои от израелските заложници, които остават в Газа и мнозина остро осъдиха неуспеха за това, като се присъединиха към критиците, които го обвиниха, че възпрепятства постигането на споразумение заради собствените си политически цели.

На фона на натиска от страна на хардлайнерите в собствения му кабинет срещу всякакви отстъпки и с проучванията на общественото мнение, показващи повишаване на катастрофалния му рейтинг в началото на войната, премиерът многократно е заявявал, че се стреми към пълна победа над "Хамас".

Израел ще има контрол над коридора "Филаделфия"

Израел ще има контрол над коридора "Филаделфия"

Позиция на премиера