Президентът на САЩ Джо Байдън в сряда е обсъдил в телефонен разговор с израелския премиер Бенямин Нетаняху начините за постигане на потенциално примирие в Газа и споразумение за освобождаването на заложници.

Това съобщава "Ройтерс", като цитира Белия дом.

Разговорът последва посещението на държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън до Близкия изток, което приключи във вторник без споразумение между Израел и бойците на "Хамас" за примирие в палестинския анклав.

Блинкън и посредниците от Египет и Катар възложиха своите надежди на "свързващо предложение" на САЩ, насочено към стесняване на различията между двете страни в 10-месечната война в Газа.

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Египет скептичен за скорошно примирие в Газа

Според основния преговарящ, "Хамас" няма да се съгласи с условията

Белият дом ще предостави допълнителни подробности за разговора по-късно през деня.

Припомняме, че постигането на споразумение за прекратяване на огъня в Газа е основен приоритет за Байдън. Високопоставен американски служител в петък описа преговорите като близки до сделка, но окончателното споразумение беше мъчително неуловимо.

В преговорите за спиране на боевете в 10-месечната война, "Хамас" настоява за пълно изтегляне на Израел от Газа, включително така наречения Филаделфийски коридор.

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

Искат от "Хамас" нови условия на споразумението за Газа

САЩ, Египет и Катар възнамеряват да направят всичко възможно, за да убедят

Израел иска да запази контрола над коридора, който превзе в края на май, след като унищожи десетки тунели под него, които според него са служили за контрабанда на оръжия за въоръжени групировки в Газа.