Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън заяви необходимостта от постигане на споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа през следващите дни. САЩ, Египет и Катар възнамеряват да направят всичко възможно, за да убедят "Хамас" да се съгласи с нови предложения за примирие, съобщава The Times of Israel.

"Това трябва да бъде направено през следващите дни и ние ще положим всички усилия, за да стигнем до финалната линия", каза Блинкън пред репортери в Доха.

Според него, веднага след като "Хамас" се съгласи с предложението, представено от Вашингтон, за премахване на различията, блокиращи споразумението за прекратяване на огъня, ще може да се премине към споразумение относно подробностите за неговото прилагане.

В същото време медиите обръщат внимание на оставащите различия в изявленията на партиите.

Както отбелязва The Jerusalem Post, Блинкън каза пред репортери, че "споразумението много ясно определя графика и местата за изтегляне на войските на Израелските отбранителни сили от Газа и Израел се е съгласил с това".

Но вестникът отбелязва, че "както по време на посещението на Блинкън, така и след него, Нетаняху настоя, че трябва да остане в двата най-важни коридора за сигурност в Газа".

Блинкън в Египет търси напредък към споразумение за Газа
Обновена

Блинкън в Египет търси напредък към споразумение за Газа

Той пристигна в Египет от Тел Авив, където каза, че Бенямин Нетаняху е приел "свързващо предложение" на САЩ

Във вторник The New York Times, позовавайки се на източници, също съобщи, че ново предложение на САЩ за примирие не разрешава ключови различия между Израел и "Хамас", което предполага присъствието на малък брой израелски войски на границата между Газа и Египет.

"И двете страни казаха, че усилията на посредниците, по-специално неотдавнашното предложение на САЩ, не са успели да разрешат някои от най-значимите различия в преговорите", съобщава вестникът, позовавайки се на източници в двете Израел, както и "Хамас".

По-рано "Хамас" заяви, че новото предложение на САЩ е произраелско. Групата нарече предложението точно обратното на условията, на които се съгласиха през юли.

"Хамас" продължава да призовава за пълно изтегляне на израелските войски от анклава. Египет също категорично се противопостави на присъствието на израелски войски в граничната зона, известна като Филаделфийския коридор.

Припомняме, че във вторник беше съобщено, че Нетаняху е изразил съмнения относно възможността за сделка с "Хамас" за Газа. В същото време той заяви, че израелските военни няма да напуснат филаделфийския коридор.

Нетаняху не е сигурен в сделка с "Хамас"

Нетаняху не е сигурен в сделка с "Хамас"

Това е признал пред семейства на заложници

Във вторник Блинкън проведе разговори за Газа в Египет. Преди това той обсъди тази тема по време на посещение в Израел.