Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън отлетя за Египет във вторник, настоявайки за възможен напредък по споразумението за прекратяване на огъня в Газа и освобождаване на заложниците в преговорите, планирани за по-късно тази седмица, предава "Ройтерс".

Блинкън пристигна в Египет от Тел Авив, където каза, че израелският премиер Бенямин Нетаняху е приел "свързващо предложение" на САЩ , насочено към стесняване на различията между двете страни, след като преговорите миналата седмица бяха прекратени без пробив. Той призова "Хамас" също да приеме предложението като основа за повече разговори.

Палестинската въоръжена групировка не е отхвърлила окончателно предложението, но заяви, че то се отклонява от области, договорени по-рано, и обвини Израел и неговия съюзник на САЩ, че недобросъвестно са "извъртели" преговорния процес.

В Египет Блинкън се срещна с президента Абдел-Фатах Ел-Сиси, чиято страна помага в посредничеството на преговорите за Газа от месеци заедно със САЩ и Катар.

Сиси предупреди за риска войната в Газа да се разшири регионално по начин, който е "трудно да си представим".

"Прекратяването на огъня в Газа трябва да бъде началото на по-широко международно признаване на палестинската държава и прилагането на решението за две държави, тъй като това е основният гарант за стабилност в региона", добави той.

Войната в Газа започна на 7 октомври 2023 г., когато въоръжени бойци на "Хамас" нахлуха в израелските общности, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 заложници, според израелски данни.

Във вторник израелските военни съобщиха, че са открили телата на шестима заложници от южната част на Газа, добавяйки, че 109 заложници остават в палестинската територия, от които Израел се смята, че около една трета вече са мъртви.

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Израел откри телата на шестима заложници в Хан Юнис

Семействата на заложниците настояват за подписване на мирно споразумение

В Газа израелските сили се сражаваха с водените от "Хамас" бойци в централните и южните райони, а палестинските здравни власти съобщиха, че най-малко 12 души са били убити рано във вторник при израелски удари, включително срещу училище, в което са настанени разселени хора.

Израелската армия каза, че е ударила екстремисти в център на "Хамас", вграден в училище.

Министерството на здравеопазването в Газа, управлявано от "Хамас", заяви във вторник, че все още чака ваксините срещу полиомиелит да пристигнат, след като болестта беше открита на територията, където повечето хора сега живеят в палатки или приюти без подходящи санитарни условия. Това повтори призива на ООН миналата седмица за прекратяване на огъня, за да се позволи кампанията за ваксиниране.

Блинкън нарече последния тласък за сделка "вероятно най-добрата, вероятно последната възможност" и каза, че срещата му с Нетаняху е била конструктивна, добавяйки, че е задължение на "Хамас" е да приеме свързващото предложение.

САЩ виждат най-добрата, но може би последна възможност за примирие в Газа

САЩ виждат най-добрата, но може би последна възможност за примирие в Газа

За Антъни Блинкън това е решаващ момент

Американски служители не са уточнили какво е в предложението или как се различава то от предишните версии "Има въпроси относно изпълнението и гарантирането, че е ясно разбрано какво ще направи всяка страна, за да изпълни ангажиментите си", каза Блинкън в понеделник.

Високопоставеният служител на "Хамас" Осама Хамдан разкритикува последните развития, като каза, че свързващото предложение на САЩ, което Нетаняху прие, породи неясноти, тъй като е различно от това, което групата беше договорила преди.

С месеци на преговорите зациклят на едни и същи въпроси, като Израел казва, че войната може да приключи само с унищожаването на "Хамас" като военна и политическа сила, а "Хамас" казва, че ще приеме само постоянно, а не временно прекратяване на огъня.

Има разногласия относно продължаващото военно присъствие на Израел в Газа, особено по границата с Египет, свободното движение на палестинците в територията и самоличността и броя на затворниците, които ще бъдат освободени при размяна.

Египет е особено съсредоточен върху механизма за сигурност за Филаделфийския коридор, тясната гранична ивица между Египет и Газа, която израелските сили превзеха през май.

Както "Хамас", така и Египет се противопоставят на това Израел да държи войски там, но Нетаняху каза, че те са необходими на границата, за да се спре контрабандата на оръжия в Газа.

Египетски източници по сигурността казаха, че САЩ са предложили международно присъствие в района, предложение, според източниците, което може да бъде приемливо за Кайро, ако бъде ограничено до максимум шест месеца.

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Израел удари пореден оръжеен склад на "Хизбула" в Ливан

Напрежение в Близкия изток