Израел откри телата на шестима заложници от района на Хан Юнис в южната част на Газа през нощта, според изявления на военните и кабинета на министър-председателя, цитирани от "Ройтерс".

Семействата на Ягев Бухщаб, Александър Данциг, Авраам Мундер, ЙорамМетцгер, Надав Попълуел и Хаим Пери са информирани, се добавя в изявленията.

Форумът на семействата на заложниците, организация, която представлява повечето семейства на заложници, приветства новината, но поднови призива си към правителството да сключи сделка за освобождаване на заложниците с базираната в Газа палестинска въоръжена групировка Хамас.

"Незабавното връщане на останалите 109 заложници може да бъде постигнато само чрез договорена сделка. Израелското правителство, с помощта на посредници, трябва да направи всичко по силите си, за да финализира сделката, която в момента е на масата", се казва в съобщението.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън е на обиколка в Близкия изток тази седмица, опитвайки се да осигури прекратяване на огъня и споразумение за връщане на заложниците между Израел и Хамас.

Настоящата война в Газа започна на 7 октомври 2023 г., когато въоръжени бойци на Хамас нахлуха в израелските общности, убивайки около 1200 души и отвличайки около 250 заложници, според израелските данни.

Оттогава израелската армия изравнява срина големи части от палестинския анклав, прогонвайки почти всичките му 2,3 милиона души от домовете им, предизвиквайки смъртоносен глад и болести и убивайки най-малко 40 000 души, според палестинските здравни власти.

Пореден протест в Израел поиска свобода за заложниците в Газа

Пореден протест в Израел поиска свобода за заложниците в Газа

Те призоваха израелското правителство най-накрая да постигне сделка и да върне повече от 100 пленници