Роднини и поддръжници на израелските заложници, които все още се държат от Хамас в Газа, се събраха на пореден протест в събота, за да поискат правителството да постигне споразумение за освобождаването им, съобщава АП.

Носейки снимки на заложниците на сега наричания Площад на заложниците в Тел Авив, те призоваха израелското правителство най-накрая да постигне сделка и да върне повече от 100 пленници.

"Чувам висши служители по сигурността да ни казват, че "Хамас" е разбита, време е за сделка, "Хамас" я иска, също Иран и "Хизбула", в собственото си мълчание, го искат. Ако няма сделка, ще има бушуваща война и в в тази бушуваща война се знае как да се влезе, но не се знае как да се излезе", каза Ели Албаг, бащата на един от заложниците.

Израел е предпазлив оптимист за заложниците в Газа

Израел е предпазлив оптимист за заложниците в Газа

"Хамас" не споделя оптимизма на Байдън за хода на преговорите

Припомняме, че преговарящият екип на Израел изрази "предпазлив оптимизъм" относно възможността за напредък в сделката за заложниците в Газа.

Оценката дойде в изявление в събота от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Екипът изрази предпазлив оптимизъм пред министър-председателя по отношение на възможността за постигане на напредък в сделка въз основа на последното американско предложение, което се основава на рамката от 27 май", се казва в изявлението.

Кабинетът се надява силният натиск върху "Хамас" от САЩ и международните посредници да премахне съпротивата им срещу американското предложение и да даде възможност за пробив.

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Последният кръг в Катар завърши в петък все още без напредък

Говорителят на "Хамас" отхвърли оптимизма на американския президент Джо Байдън относно споразумението за прекратяване на огъня.

Оптимизмът на Джо Байдън за предстоящото прекратяване на огъня е просто опит да се запазят спокойствието на враждебните сили и няма "никакви подобрения", каза говорител на въоръжената групировка пред Sky News.

Президентът на САЩ каза пред репортери в петък, че е "оптимист" и има "само още няколко въпроса", които преговарящите от САЩ, Катар и Египет трябва да разрешат между двете страни.

Но говорителят на Хамас в Ливан д-р Ахмад Абдулхади каза, че това "не е вярно".

"Администрацията на Байдън се опитва да покаже, че средата е положителна. Но първият кръг показа, че няма подобрения, каза той. Посредниците ни казаха, че несъгласуваните точки не са решени и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху добави още условия към него и го направи още по-сложно."

Той каза, че твърденията на Байдън са само, за "да звучи положително в медиите" и "запазят спокойствието на Оста на съпротивата и да спрат да реагират на убийството и да не се стигне до регионална война".

Оста на съпротивата се отнася до ръководения от Иран съюз на различни ислямистки групи, сред които и "Хамас".

Разногласията в преговорите за Газа все още са големи

Разногласията в преговорите за Газа все още са големи

Египет търси консенсус