Преговарящият екип на Израел изрази "предпазлив оптимизъм" относно възможността за напредък в сделката за заложниците в Газа, съобщава "Индипендънт".

Оценката дойде в изявление в събота от кабинета на израелския премиер Бенямин Нетаняху.

"Екипът изрази предпазлив оптимизъм пред министър-председателя по отношение на възможността за постигане на напредък в сделка въз основа на последното американско предложение, което се основава на рамката от 27 май", се казва в изявлението.

Кабинетът се надява силният натиск върху "Хамас" от САЩ и международните посредници да премахне съпротивата им срещу американското предложение и да даде възможност за пробив.

Най-малко 17 палестинци са убити при израелски удар в Централна Газа

Най-малко 17 палестинци са убити при израелски удар в Централна Газа

Повечето жертви са от едно семейство

Говорителят на "Хамас" отхвърли оптимизма на американския президент Джо Байдън относно споразумението за прекратяване на огъня.

Оптимизмът на Джо Байдън за предстоящото прекратяване на огъня е просто опит да се запазят спокойствието на враждебните сили и няма "никакви подобрения", каза говорител на въоръжената групировка пред Sky News.

Президентът на САЩ каза пред репортери в петък, че е "оптимист" и има "само още няколко въпроса", които преговарящите от САЩ, Катар и Египет трябва да разрешат между двете страни.

Но говорейки със специалния кореспондент на Sky News Алекс Крауфорд, говорителят на Хамас в Ливан д-р Ахмад Абдулхади каза, че това "не е вярно".

"Администрацията на Байдън се опитва да покаже, че средата е положителна. Но първият кръг показа, че няма подобрения, каза той. Посредниците ни казаха, че несъгласуваните точки не са решени и израелският министър-председател Бенямин Нетаняху добави още условия към него и го направи още по-сложно."

Той каза, че твърденията на Байдън са, за да "звучи положително в медиите" и "запазят спокойствието на Оста на съпротивата".

Оста на съпротивата се отнася до ръководения от Иран съюз на различни ислямистки групи, сред които и "Хамас".

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Последният кръг в Катар завърши в петък все още без напредък

Израел уби главния политически лидер на "Хамас" Исмаил Хания в Иран миналия месец, в групировката го определи като като "коварно ционистко нападение срещу резиденцията му в Техеран".

В събота сутринта израелски въздушен удар в град Завайда в централната част на ивицата Газа доведе до смъртта на поне 17 палестинци, сред които осем деца и четири жени, повечето от едно семейство. 

Израелската армия съобщи, че проверява инцидента, но подчерта, че военните действия са насочени срещу позиции, от които "Хамас" изстрелва ракети.

Паралелно с това, израелската армия издаде нови заповеди за евакуация на цивилни от определени райони в централната част на Газа, включително квартали в района на Магази, които според тях се използват от Хамас за ракетни обстрели. В резултат на тези заповеди хиляди хора са принудени да напуснат домовете си и да се насочат към т.нар. "хуманитарни зони".

Блинкън пристига на посещение в Израел

Блинкън пристига на посещение в Израел

Ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в понеделник

В петък два участъка от южния град Хан Юнис в рамките на това, което Израел определи като хуманитарна зона, бяха счетени за опасни от военните, които наредиха на хората да се евакуират, като казаха, че екстремистите редовно са изстрелвали ракети оттам.

Преговорите за примирие в Газа в Доха, Катар в петък бяха прекратени, а преговарящите ще се срещнат отново следващата седмица.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще пристигне в Израел в неделя. Той ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в понеделник. Вероятно ще направи други спирки в Кайро и Доха.

Конфликтът, който започна на 7 октомври, след като бойци на "Хамас" нападнаха Израел и убиха около 1 200 души, продължава да ескалира, като израелските танкове навлязоха в нови райони в централната част на Ивицата Газа. Загинаха над 40 000 палестинци.