Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън ще пристигне в Израел в неделя за посещение в страната, съобщава "Ройтерс".

Блинкън ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в понеделник.

Вероятно ще направи други спирки в Кайро и Доха.

"Държавният секретар Антъни Блинкън ще пътува до Израел на 17 август, за да продължи интензивните дипломатически усилия за финализиране на споразумението за прекратяване на огъня и освобождаване на заложници и задържани, чрез междинното предложение, представено днес от Съединените щати, с подкрепата на Египет и Катар", каза главният заместник-говорител на Държавния департамент на САЩ Ведант Пател в изявление за медиите в петък.

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Преговорите за Газа продължават следващата седмица

Последният кръг в Катар завърши в петък все още без напредък

Припомняме, че преговорите за примирие в Газа в Доха, Катар в петък бяха прекратени, а преговарящите ще се срещнат отново следващата седмица.

До споразумение за прекратяване на боевете между Израел и "Хамас" и освобождаване на останалите заложници, според президента на САЩ Джо Байдън "все още не сме стигнали".

В съвместно изявление представителите на Съединените щати, Катар и Египет заявиха, че Вашингтон е представил ново предложение по точките на споразумение през изминалата седмица. То трябва да затвори пропуските между страните по начин, който би могъл да позволи бързо прилагане на сделка.

"Вече е начертан пътят към този резултат, спасяване на животи, облекчение на хората в Газа и деескалация на регионалното напрежение", казаха те в изявлението.

В Катар продължават преговорите за примирие в Газа

В Катар продължават преговорите за примирие в Газа

Наблюдателите все още виждат надежда за прекратяване на огъня

Израелски служител каза, че неговата делегация в Доха се прибира по-късно в петък и че израелският премиер Бенямин Нетаняху се очаква да се срещне с държавния секретар на САЩ в понеделник.

Последният от месеци кръг на преговори започна между Израел и посредниците в четвъртък. "Хамас" не участва пряко в преговорите, но се информира за развитието от посредници. Високопоставеният служител на Хамас, Иззат ал Ришк, е казал пред "Ройтерс", че Израел "не е спазил договореното" в предишни преговори, цитирайки това, което посредниците са им докладвали.

Въпреки че има значителни пречки за постигане на споразумение, включително различията между изискванията на Израел и "Хамас", продължаващите преговори все пак дават надежда за напредък. "Хамас" настоява за пълно прекратяване на огъня, докато Израел изисква унищожаването на Хамас като условие за мир.

На фона на преговорите за прекратяване на огъня в Газа, израелските сили са разпоредили евакуация на цивилните от някои райони в Газа, които преди това бяха определени като безопасни зони.

Израел твърди, че "Хамас" използва тези зони за атаки с минохвъргачки и ракети срещу еврейската държава.

Експертите предупреждават, че продължаващата военна кампания, съчетана с противоречивите призиви за евакуация от различни места усложняват хуманитарната криза в региона, където над 40 000 палестинци вече са загинали по време на конфликта.