Днес в Катар предстои възобновяване на преговорите за примирие в Газа. Страните трябва да обсъдят прекратяването на огъня в Газа, което може да предотврати регионална ескалация. Целта на разговорите е да се сложи край на войната, която е убила десетки хиляди палестинци, и да бъдат освободени израелските заложници, държани от Хамас, предава Ройтерс.

Преговорите, които започнаха в четвъртък, ще бъдат възобновени след петъчната молитва. Хамас не участва пряко в тях, но се информира за развитието от посредници. САЩ, Катар и Египет играят ключова роля в тези преговори.

Въпреки че има значителни пречки за постигане на споразумение, включително различията между изискванията на Израел и Хамас, продължаващите преговори все пак дават надежда за напредък. Хамас настоява за пълно прекратяване на огъня, докато Израел изисква унищожаването на Хамас като условие за мир.

На фона на преговорите за прекратяване на огъня в Газа, израелските сили са разпоредили евакуация на цивилните от някои райони в Газа, които преди това бяха определени като безопасни зони.

Израел твърди, че Хамас използва тези зони за атаки с минохвъргачки и ракети срещу еврейската държава. Експертите предупреждават, че продължаващата военна кампания, съчетана с противоречивите призиви за евакуация от различни места усложняват хуманитарната криза в региона, където над 40 000 палестинци вече са загинали по време на конфликта.

Ердоган зове ислямските страни да окажат натиск за мир в Газа

Ердоган зове ислямските страни да окажат натиск за мир в Газа

Подкрепа за Абас