В четвъртък в катарската столица Доха започна нов кръг от преговори за прекратяване на огъня в Газа, като в него участват шефът на израелското разузнаване, американски и египетски представители, както и катарският премиер, предава Ройтерс.

Целта на преговорите е да се сложи край на кръвопролитието в Газа и да се върнат 115 израелски и чуждестранни заложници. По същото време палестинските здравни власти съобщиха, че жертвите в Газа вече надхвърлят 40 000 души след повече от десет месеца бойни действия.

Въпреки че Хамас не участва пряко в преговорите, посредниците планират да се консултират с преговорния екип на движението в Доха след срещата. Преговорите бяха организирани, след като Иран заплаши с възможни ответни действия срещу Израел заради убийството на лидера на Хамас Исмаил Хания в Техеран на 31 юли.

Вашингтон се надява, че споразумение за прекратяване на огъня в Газа ще намали риска от пълномащабна регионална война, като същевременно са изпратени американски военни кораби и самолети в региона за защита на Израел и възпиране на потенциални нападатели. В същото време в Тел Авив семействата на заложници настояха преговарящите да не се връщат в Израел без подписано споразумение.

САЩ виждат шанс за избягване на война между Израел и Хизбула

САЩ виждат шанс за избягване на война между Израел и Хизбула

Това заяви Амос Хохщайн след разговори с председателя на ливанския парламент Набих Бери