Американският пратеник Амос Хохщайн каза в сряда, че вярва, че всеобщата война между Израел и ливанската въоръжена групировка "Хизбула" може да бъде избегната, но че Израел и "Хамас" трябва да се придвижат към мирно споразумение за Газа без повече отлагане, предава "Ройтерс".

Подкрепяната от Иран Хизбула започна трансгранични атаки срещу Израел скоро след като израелските сили започнаха военно нападение срещу Газа в отговор на транграничната атака на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври. Израелският огън, първоначално ограничен до граничната зона на Ливан, сега е насочен срещу критични кадри и инфраструктура на "Хизбула" и "Хамас" на север.

Хохщайн, старши съветник на американския президент Джо Байдън, кацна в Бейрут в сряда, за да възпре ескалация между "Хизбула" и Израел, след убийството на старши командир на "Хизбула" в южните предградия на Бейрут миналия месец.

"Ние продължаваме да вярваме,че дипломатическо разрешаване е постижимо, защото продължаваме да вярваме, че никой не иска пълномащабна война между Ливан и Израел", каза  Хохщайн след разговори с председателя на ливанския парламент Набих Бери, който е силен съюзник на "Хизбула".

Иран: Само примирие в Газа може да спре отмъщението

Иран: Само примирие в Газа може да спре отмъщението

Съединените щати молят Турция и други съюзници да я убедят Иран да намали напрежението в Близкия изток

Хохщайн каза, че е говорил с Бери за рамковото споразумение за прекратяване на огъня в Газа, добавяйки, че споразумението също ще помогне да се даде възможност за дипломатическо решение в Ливан, което ще предотврати избухването на по-широка война.

"Той (Бери) и аз се съгласихме, че няма повече време за губене и няма повече основателни извинения от никоя страна за по-нататъшно забавяне", каза той на пресконференция.

Хохщайн също трябва да се срещне с ливанския служебен премиер Наджиб Микати и външния министър Абдула Бу Хабиб.

По-рано в сряда Микати каза, че преговорите с арабски и западни лидери са се засилили поради сериозността на ситуацията в Ливан и региона.

"Изправени сме пред несигурни възможности за дипломация, която сега се насочва към предотвратяване на война и спиране на израелската агресия", каза Микати в реч преди заседанието на кабинета в сряда.

На въпрос на репортер дали Израел и "Хизбула" могат да избегнат война, Хохщайн отговори: "Надявам се, вярвам, че е така".

Блинкън отложи визитата си в Близкия изток

Блинкън отложи визитата си в Близкия изток

Цитираната причина е "несигурната ситуация" в региона