Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен отложи пътуването си до Близкия изток, забавяйки планираното си заминаване във вторник, съобщи Axios. Това се случва преди планираните преговори за прекратяване на огъня в Газа тази седмица.

Пътуването на висшия американски дипломат беше отложено поради "несигурност относно ситуацията", каза Axios, цитирайки двама неназовани източника.

Във вторник Хамас изстреля две ракети, насочени към Тел Авив за първи път от месеци, докато Израел нанесе отделни смъртоносни въздушни удари в Газа. В понеделник официални представители на САЩ заявиха, че очакват преговорите в четвъртък да продължат по план.

Иран: Само примирие в Газа може да спре отмъщението

Иран: Само примирие в Газа може да спре отмъщението

Съединените щати молят Турция и други съюзници да я убедят Иран да намали напрежението в Близкия изток

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да изпрати делегация в столицата на Катар - Доха, докато ръководството на "Хамас" отхвърли предложението да участва в преговорите. Според техен говорител те са готови да преговарят само по прилагането на вече договореното споразумение.

Преговорите биха дали възможност на израелската армия да продължи атаките си в Газа и след това многократно да забавя процеса с нови искания, смятат представителите на "Хамас".

Израелската атака срещу училище в покрайнините на град Газа, при която бяха убити 93 души, значително намали шансовете за споразумение за мир. Израел излезе със защитната теза, че тогава е атакувал 31 бойци на "Хамас", докато според палестинската гражданска защита по-голямата част от убитите при атаката са жени и дециа.

Според съветник на Махмуд Абас атаката, извършена от Израел, е показала, че обявената трета фаза от израелската стратегия, а именно опитът да бъдат убити всички командири на "Хамас", се извършва, независимо от преговорите.

В тази връзка днес Блинкън помоли турския външен министър Хакан Фидан да убеди представителите на "Хамас" да преосмислят своя подход.

Представителите на "Хамас" са редовни гости в Анкара, където открито демонстрират симпатиите си към лидера на "Хамас" Яхия Синвар. Ливанският вестник "Ал Ахбар" съобщава, че египетският преговорен екип иска да "примами" "Хамас" в Доха с обещанието за краткосрочно, но незабавно прекратяване на огъня.

Пентагонът продава на Израел F-15 и оборудване за над $ 20 милиарда

Пентагонът продава на Израел F-15 и оборудване за над $ 20 милиарда

По отношение на изтребителите F-15 на Boeing Co производството и доставката ще отнеме години