Над 100 палестинци загинаха, а десетки бяха ранени при израелски удар срещу училище в Газа, съобщава "Ройтерс".

По информация на официалната палестинска информационна агенция в сградата на учебното заведение са били приютени разселени хора.

Израелската армия пък твърди, че е поразила команден център на "Хамас".

"Израелските удари бяха насочени към разселените хора по време на сутрешните молитви (Фаджр), което доведе до бързо нарастване на броя на жертвите", посочва управляваната от "Хамас" правителствена медийна служба в Газа.

Разселени семейства бягат от Хан Юнис в Газа след подновени израелски атаки

Разселени семейства бягат от Хан Юнис в Газа след подновени израелски атаки

Докато посредниците в Египет и Катар се стремят да съживят преговорите спиране на боевете

Израел пък съобщава, че нейните военновъздушни сили са поразили "команден и контролен център, който служи като скривалище за терористите и командирите на "Хамас".

"ВВС нанесоха прецизни удари срещу терористите на "Хамас", действащи в команден и контролен център на палестинската групировка, създаден в училището Ал-Табаин и разположен в непосредствена близост до джамия в Дарадж Туфа, която служи като убежище за жителите на град Газа".

"Преди удара бяха предприети многобройни стъпки за смекчаване на риска от нараняване на цивилни, включително използването на прецизни боеприпаси, въздушно наблюдение и разузнавателна информация", увери израелската армия.

Израел започна войната в Газа с цел да унищожи "Хамас", след като бойците на групировката предприе нападение срещу израелски градове на 7 октомври, убивайки 1200 души и пленявайки повече от 250 заложници.

Оттогава Израел е причинил смъртта на близо 40 000 палестинци в Газа. Според данни на здравни служители в анклава хиляди други са загинали под развалините.

Израел твърди, че е ликвидирал или извадил от строя над 14 000 бойци на "Хамас".

Палестинците обаче твърдят, че въпреки почти пълното опустошение на Газа, Израел не е успял да смаже "Хамас", а в момента се готви за война на възможен втори фронт на границата с Ливан.

Израел засилва ударите по Газа, убити са поне 40 палестинци

Израел засилва ударите по Газа, убити са поне 40 палестинци

Продължават бомбардировките в Хан Юнис и град Газа