Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън се опитва да окаже натиск върху Израел и ръководството на "Хамас" да прекратят боевете в ивицата Газа и да освободят израелските заложници. За целта той разчита на колегите си от Египет и Катар, пише DerStandard.

Израелският премиер Бенямин Нетаняху обеща да изпрати делегация в столицата на Катар - Доха, докато ръководството на "Хамас" отхвърли предложението да участва в преговорите. Според техен говорител те са готови да преговарят само по прилагането на вече договореното споразумение.

Преговорите биха дали възможност на израелската армия да продължи атаките си в Газа и след това многократно да забавя процеса с нови искания, смятат представителите на "Хамас".

Израелската атака срещу училище в покрайнините на град Газа, при която бяха убити 93 души, значително намали шансовете за споразумение за мир. Израел излезе със защитната теза, че тогава е атакувал 31 бойци на "Хамас", докато според палестинската гражданска защита по-голямата част от убитите при атаката са жени и дециа.

Според съветник на Махмуд Абас атаката, извършена от Израел, е показала, че обявената трета фаза от израелската стратегия, а именно опитът да бъдат убити всички командири на "Хамас", се извършва, независимо от преговорите.

В тази връзка днес Блинкън помоли турския външен министър Хакан Фидан да убеди представителите на "Хамас" да преосмислят своя подход.

Представителите на "Хамас" са редовни гости в Анкара, където открито демонстрират симпатиите си към лидера на "Хамас" Яхия Синвар. Ливанският вестник "Ал Ахбар" съобщава, че египетският преговорен екип иска да "примами" "Хамас" в Доха с обещанието за краткосрочно, но незабавно прекратяване на огъня.

В същото време представители на израелската армия официално заявяват, че имат за цел убийството на Яхия Синвар. В същото време роднините на израелските граждани, които са все още заложници на "Хамас", излизат всяка седмица по улиците на Тел Авив и Йерусалим в знак на протест срещу тази безкомпромисна стратегия. Те смятат, че само споразумение може да спаси заложниците.

Говорител на "Хамас" съобщи днес, че вчера един от заложниците е бил застрелян от пазача му. Също така вчера и две от заложничките са били ранени при неясни обстоятелства.

Израелският министър на отбраната Йоав Галант е на мнение, че времето за спасяването на останалите 115 израелски заложници фатално изтича.

Той се опитва да успокои израелската общественост малко преди очакваната иранска атака, като е категоричен, че споразумение за прекратяване на огъня трябва да бъде подписано. Той твърди, че фактът, че това все още не се е случило,се дължи в немалка степен и на Израел.

"Да се говори за пълна победа над "Хамас" е детинско", смята Галант. Тъй като това е лозунгът на премиера Бенямин Нетаняху той, естествено, реагира много остро на военния си министър:

"Ако Галант е решил да възприеме антиизраелското говорене, то самият той вреди на шансове за постигане на споразумение за освобождаване на заложниците".

Вашингтон гледа със загриженост на тези разногласия в израелското правителство. Ако преговорите в Доха се провалят, това означава, че ще бъде почти невъзможно да се предотврати иранска ракетна атака срещу Израел и последваща регионална война.

Шолц натиска Нетаняху за прекратяване на огъня в Газа

Шолц натиска Нетаняху за прекратяване на огъня в Газа

Двамата лидери проведоха телефонен разговор

Междувременно друг член на израелския кабинет наля масло в огъня: министърът на националната сигурност на Израел - Итамар Бен Гвир се появи на традиционния ден на пост в юдаизма - Девети ав (12 срещу 13 август) с 2000 поддръжници на известния като Храмов хълм в Йерусалим, който е запазено място за религиозните обреди на мюсюлманите.

"Отсега нататък и евреите ще могат да се молят тук", обясни Бен Гвир провокативната си проява.

Der Standard коментира, че през последните години подобни нарушения на междурелигиозните правила в светилища, почитани и от евреи, и от мюсюлмани, многократно са водели до бурни протести.