В събота сутринта израелски въздушен удар в град Завайда в централната част на ивицата Газа доведе до смъртта на поне 17 палестинци, включително осем деца и четири жени, повечето от едно семейство, предаде Ройтерс.

Според очевидци, удареното семейство е било в дома си по време на атаката. Израелската армия съобщи, че проверява инцидента, но подчерта, че военните действия са насочени срещу позиции, от които Хамас изстрелва ракети.

Паралелно с това, израелската армия издаде нови заповеди за евакуация на цивилни от определени райони в централната част на Газа, включително квартали в района на Магази, които според тях се използват от Хамас за ракетни обстрели. В резултат на тези заповеди хиляди хора са принудени да напуснат домовете си и да се насочат към т.нар. "хуманитарни зони".

В петък два участъка от южния град Хан Юнис в рамките на това, което Израел определи като хуманитарна зона, бяха счетени за опасни от военните, които наредиха на хората да се евакуират, като казаха, че екстремистите редовно са изстрелвали ракети оттам.

По същото време в Доха, Катар, се провеждат преговори за прекратяване на огъня между Израел и Хамас с посредничеството на САЩ, Катар и Египет. Преговорите обаче бяха временно прекъснати в петък и ще бъдат подновени следващата седмица.

Целта на преговорите е да се постигне споразумение, което да сложи край на конфликта, довел до смъртта на над 40 000 палестинци, и да осигури освобождаването на заложниците, задържани от Хамас.

Въпреки напредъка, съществуват сериозни различия между двете страни, които остават нерешени, като Израел настоява за ликвидацията на Хамас, докато групировката иска пълно и трайно прекратяване на огъня.

Конфликтът, който започна на 7 октомври, след като бойци на Хамас нападнаха Израел и убиха около 1 200 души, продължава да ескалира, като израелските танкове навлязоха в нови райони в централната част на Ивицата Газа.

Блинкън пристига на посещение в Израел

Блинкън пристига на посещение в Израел

Ще се срещне с израелския премиер Бенямин Нетаняху в понеделник